Josefa Ladu si většina lidí spojí s venkovskou krajinou. Jeho obrázky zdobily příběhy týkající se obvykle obyčejných lidí, především pak dětí z malých vesniček. Lada nebyl pouze malíř. Byl také milovník dobrého jídla. A podobně jako jeho obrazy bylo i jídlo, které měl rád, spíše obyčejné, přesto ale velmi originální.
Jedním z nejoblíbenějších jídel Josefa Lady bylo kuře. Miloval chuť pečeného masa, protože mu podle všeho připomínala rodinnou pohodu a vesnický klid. Chcete si kuře podle slavného malíře doma připravit i vy? Není na tom nic náročného.
Co budete potřebovat
Na přípravu receptu budete potřebovat celé kuře, 2 cibule, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, kmín, majoránku, sůl, pepř, šálek kuřecího vývaru a přílohu podle vlastního uvážení. Lada miloval šťouchané brambory s petrželkou.
Cibule pokrájejte na širší kolečka, mrkve na kostičky a stroužky česneku rozdrťte čepelí nože a pokrájejte je nahrubo. Následně dejte vařit brambory (popřípadě péct hranolky) a pokrájejte si také libovolnou zeleninu, kterou budete pokrm na talíři zdobit.
Jednoduchá přípava
Na samotné přípravě jídla není nic náročného. Troubu předehřejte na 180 ° C. V míse smíchejte koření s trochou oleje. Tato směs bude následně marinádou na kuře.
To opláchněte, očistěte ze všech stran a potom ho směsí pomažte. V pekáči nechte rozehřát sádlo, přidejte česnek, cibuli a mrkev a vložte do něj kuře. To pak podlijte asi do výšky 5 centimetrů vývarem.
Následně kuře v pekáči zakryjte a pečte ho asi hodinu. Poté ho zkontrolujte, v případě potřeby znovu podlijte a dopékejte ještě 30 minut. Posledních 10 minut pečte kuře odkryté, aby získalo křupavou kůrčičku.
Potom už jen stačí naservírovat jídlo na stůl, ideálně v pekáči, aby si každý nabral podle vlastní chuti část, která mu nejvíce vyhovuje. Pokrm se konzumuje s brambory, kaší či hranolky a s čerstvou zeleninou.
Zdroj: Lifee, Vlasta, iReceptář
Autor: Šárka Cvrkalová