Mnoho lidí má kuře na paprice spojené s Českou republikou. A ačkoli jde o pokrm, který je u nás velmi oblíbený, věděli jste, že původně pochází z Maďarska? Dříve ho konzumovali místní pastevci a až později se dostal k nám.
O historii jídla mi vyprávěla moje babička, když mi recept předávala. Říkala, že se v mnoha rodinách dělá trochu jinak, ona sama se ale vždy snažila dodržovat co nejvíce původní postup. A podle toho také pokrm doma připravuji i já.
Příprava originálního pokrmu
Na originální maďarské kuře na paprice budete potřebovat sádlo, 2 cibule, 2 kuřecí stehna, 2 křídla a 2 prsa, lžíci mleté sladké papriky, 2 červené papriky, 2 rajčata, sůl, pepř, kelímek zakysané smetany a 2 lžíce hladké mouky.
Cibulku nejprve na sádle osmahněte dozlatova. Zasypte ji mletou paprikou a přidejte maso. Vše krátce opečte, dejte pozor, aby se paprika nepřipálila. Pak maso podlijte vodou. Duste ho pod pokličkou, dokud nezměkne.
Příprava omáčky
K měkkému masu přidejte do vody na drobné kostičky pokrájenou papriku a rajčata. V zakysané smetaně rozmíchejte mouku. Maso z omáčky vyndejte a oberte ho stranou na talíř. Omáčku rozmixujte dohladka a zahustěte smetanou.
Potom do ní dejte zpět prohřát maso a dochuťte ji solí a pepřem. Nakonec už stačí jen vybrat přílohu. Nejčastěji se omáčka podává s těstovinami či knedlíkem. Maďaři ji ale také konzumují s bramborovými noky.
Na talíři se potom jídlo zdobí ještě trochou smetany, která ho zjemní a zároveň vytvoří dojem uměleckého díla. Koneckonců, každé jídlo by mělo nejdříve chutnat očima, jak babička vždy říkala.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová