Kuře Marengo patří již zhruba 200 let mezi velmi ceněné delikatesy. Tento pokrm je navíc nejen chutný, ale mohou si ho dát i milovníci zdravého životního stylu.
Původ kuřete Marengo
Tento recept bývá dáván do souvislosti s Napoleonem Bonaparte. Říká se, že jeho vrchní kuchař Durand po vítězné bitvě u Marenga (obce v Itálii u města Alessandria), která se odehrála 14. června 1800, neměl k dispozici suroviny a tak smíchal ingredience, které našel. Ačkoli se zřejmě jedná pouze o legendu, tento pokrm asi skutečně připomíná francouzské vítězství nad Rakouskem.
Kde kuře Marengo ochutnat?
Napoleon Bonaparte se pokusil dobýt svět, což se mu nakonec i přes četné úspěchy nepodařilo. Jeho oblíbené kuře Marengo už ovšem mělo větší úspěch. Tento pokrm se připravuje v mnoha proslulých restauracích a na jídelním lístku jej mají i některé české podniky. Můžete si ho ale připravit i doma, přičemž si lze např. pořídit speciální směs koření, které je určeno právě do tohoto pokrmu.
Jednotlivé ingredience
Základem receptu je pochopitelně kuře, rozčtvrcené a orestované na oleji. Neméně důležitou roli hraje rovněž omáčka, kterou tvoří směs rajčat, žampionů, česneku a oliv, stejně jako bílého vína a koňaku. Ačkoli se jedná o běžné ingredience, takto pohromadě vytváří jedinečnou chuť. Dnes se používají různé přílohy, tradičně se ovšem jednalo o toast s volským okem.
Kuře Marengo z hlediska zdraví
Mnoho tradičních pokrmů, které jsou oblíbené dodnes, jedince vyznávající zdravý životní styl příliš nepotěší. U kuřete Marengo je to nicméně jinak. Kuřecí maso je obecně považováno za jeden z nejzdravějších živočišných pokrmů a rovněž další ingredience rozhodně neuškodí. Tedy pokud během přípravy nebudete upíjet bílé víno a koňaku více, než je zdrávo.
Zajímavosti o kuřeti Marengo
- Jak už napovídá samotný název, zdá se, že tento pokrm měl být skutečně oslavou vítězství v bitvě u Marenga.
- Pokud tomu tak skutečně je, vězte, že Napoleonovo vojsko bylo téměř rozdrceno. Průběh bitvy však zvrátil příchod posil.
- V původní verzi receptu se vyskytovalo i račí maso. Jenže to není úplně běžně dostupné, takže se většinou nepoužívá.
- Kuře Marengo znají milovníci britského seriálu Červený trpaslík, neboť jedna z postav se o něm v pátém díle první série zmiňuje.
- Směs koření na kuře Marengo obsahuje mnoho ingrediencí, a to často včetně sušených hub.
Autor: redakce