K svátku svatého Martina, který k nám měl přijet na bílém koni, se neodmyslitelně již dlouhá léta pojí svatomartinská husa. Pro mnohé rodiny je tohle jídlo klasika, bez které se během listopadového svátku neobejdou.
Chcete si pochutnat na svátečním pokrmu, ale zároveň nezatěžovat rozpočet nákladnými položkami? Husa totiž není zrovna nejlevnější záležitost. Naštěstí víme, jak si perfektně pochutnat, ušetřit a zároveň se neochudit.
Svátek svatého Martina oslavte i bez husy
V kuchyni už jsme si běžně zvykli nahrazovat určité suroviny jinými. Někdy to děláme v rámci úspor, jindy zase proto, že si chceme rozšířit obzory a ochutnat oblíbené jídlo připravené trochu jinak.
Podobně tomu může být i u tradiční svatomartinské husy. Kde je psáno, že svátek svatého Martina musíte s rodinou oslavit pouze tímto pokrmem?
Web Recepty blesk radí nahradit husu kuřetem. Chuť bude dokonalá, pokrm sváteční a vy si zaručeně pochutnáte. A ještě na tom ušetříte.
Připravte si kuře à la husa
Nahradit husí maso kuřecím? A proč ne! Běžně se setkáváme s pokrmem zvaným kuře à la kachna, nyní to povýšíme zase o kousek dále.
Na přípravu tohoto pokrmu podle webu Recepty z postele potřebujete: jedno celé kuře, jedno zelené jablko, 3 lžíce sádla, 2 lžíce mletého kmínu, 500 ml černého piva, 4 stroužky česneku, 2 středně velké žluté cibule, lžičku třtinového cukru, sůl a pepř, vodu na podlití.
Kuře nejdříve důkladně omyjte, poté jej osušte. Cibuli, česnek i jablko pokrájejte, vše osolte, posypte lžící mletého kmínu a pepřem. Břišní dutinu kuřete vymažte sádlem, nohy svažte provázkem a celé kuře pomažte druhou lžící sádla. Posypte jej solí a kmínem.
Vložte kuře do pekáče, podlijte jej trochou vody a kuře zakryjte pečicím papírem, který předtím zmačkejte do koule a namočte do vody. Během pečení podlévejte výpekem. Poté pečicí papír sejměte, na dno pekáče nalijte černé pivo smíchané s třtinovým cukrem. Na kuře dejte poslední lžíci sádla, během pečení kontrolujte a polévejte výpekem.
Zdroj: recepty.blesk.cz, idnes.cz, receptyzpostele.cz, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková