Tradiční perský pokrm kuku sabzi je bylinná obdoba naší omelety, která symbolizuje znovuzrození a je ideální zejména na Velikonoce. V článku najdete, v čem se liší od naší omelety a jak si ji můžete připravit.
Co je to kuku?
Běžně se tak označují pokrmy, jejichž hlavními ingrediencemi jsou zelenina, bylinky, maso nebo ryby, které jsou spojeny vejci a poté opečeny z každé strany na pánvi. Rozdíl mezi omeletou a kuku je v tom, že na omeletu se používá mnohem více vajec v poměru k náplni. Svým vzhledem a konzistencí se kuku blíží blízkovýchodnímu eggahu nebo italské frittatě.
Kuku je známý slavnostní pokrm a tradičně se podává během velikonoční snídaně a na Nourúz, což je perský Nový rok. Nourúz označuje začátek jara na severní polokouli, který obvykle připadá na 21. března každého roku. Vejce symbolizuje plodnost a bylinky znovuzrození.
Kromě toho je kuku společný název pro skupinu perských jídel, která jsou obvykle vegetariánská. Sabzi znamená v perštině bylinky, mezi které patří především pažitka, koriandr a kopr. Tyto bylinky však můžete obměnit podle svých představ, běžně se používá například i máta a petržel.
Ingredience na kuku sabzi
Kuku se dělá v mnoha podobách, my si ukážeme recept z webu The Seattle Times na kuku sabzi, kde základ tvoří bylinky. Tradičně se kuku podává s chlebem a výběrem křupavých a kyselých pokrmů, které vyvažují sladkost bylinek, např. s ředkvičkami nebo sýrem feta.
Na kuku sabzi budete potřebovat 4 lžíce másla, 1 střední cibuli, 3 namačkané stroužky česneku, 12 vajec, 1 lžíci melasy, 1 lžíci mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíci listu pískavice řecké seno, 1 lžíci kurkumy, ½ čajové lžičky advieh (perská směs koření, kterou si můžete připravit z 1 lžíce kmínu a po 2 lžících skořice, kardamonu a drcených sušených okvětních lístků růží), 1 lžíci soli, 1 lžičku černého pepře, 2 kusy římského salátu, 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky, 1 šálek nahrubo nasekané petrželky, 1 šálek nahrubo nasekaného koriandru, ½ šálku nahrubo nasekaného kopru.
Příprava kuku
Předehřejte troubu na 190 stupňů. Vymažte a vysypte moukou koláčovou formu. Na másle na středním plameni orestujte cibuli a česnek, dokud nezesklovatí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vyšlehejte vejce a melasu. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, pískavici, kurkumu, advieh, sůl a pepř. Směs koření přidejte do vychladlé směsi cibule a česneku. Zašlehejte vaječnou směs. Vmíchejte římský salát, zelenou cibulku a bylinky.
Směs nalijte do připravené formy a pečte přibližně 20 až 25 minut, nebo dokud kuku nezíská zlatohnědou barvu a mírně se nenafoukne. Před krájením nechte 10 minut vychladnout.
Zdroj: The Mediterranean Dish, The Seattle Times, Culturally ours
Autor: Dominika Jandorová