Kručení je přirozeným projevem činnosti lidského organismu. Někdy se však ozývá v tu nejméně vhodnou chvíli. Co kručení vlastně způsobuje a lze mu nějak zabránit?
„Kručení v žaludku je způsobeno peristaltikou,“ řekla časopisu Live Science Tiffany Weir, profesorka potravinářství a lidské výživy na Coloradské státní univerzitě.
Peristaltika je série svalových stahů, které pohánějí plyny, potravu a tekutiny v trubici trávicího traktu. Lidský trávicí trakt, který zahrnuje ústa, jícen, žaludek, střeva a konečník, je v podstatě dlouhá svalová trubice. Aby se potrava dostala z jednoho konce na druhý, svaly zabudované do výstelky této trubice se postupně stahují a posouvají tak obsah trávicího traktu dál. Tyto svalové kontrakce způsobují všem známé kručení, které tedy ve skutečnosti nevychází jen ze žaludku, ale i ze střev.
Ačkoli je kručení spojováno s hladem a nedostatkem potravy v žaludku, může se objevit kdykoli, tedy i když máte žaludek a střeva plná. Pokud jsou však žaludek a střeva prázdná, ozývá se kručení hlasitěji, protože zvuk není tlumen jejich obsahem.
Signalizační i čistící funkce
Podle National Institutes of Health několik hodin prázdný žaludek začne vylučovat hormon zvaný ghrelin. Když se tento hormon dostane do mozku, vyvolá pocit hladu a stimuluje peristaltiku v trávicím traktu. Tělo se vám tedy snaží říct, že nastal čas na další chod.
Důvodem, proč se žaludek a střeva mohou v nepřítomnosti potravy stahovat, může být také snaha odstranit přebytečnou tekutinu, pevné látky nebo mikrobiální zbytky, které mohou v žaludku nebo střevech přetrvávat, uvedl v článku pro časopis Scientific American Mark A. W. Andrews, profesor fyziologie na College of Osteopathic Medicine v Pensylvánii. Tato peristaltika je mnohem pomalejší, než když je trávicí trakt plný, dochází k ní jen přibližně jednou za 20 minut.
Kručení při zažívacích problémech
Při neúplném trávení některých potravin, například rostlinných materiálů, jako jsou fazole, a mléčných výrobků, může vznikat nadměrné množství plynu, které zesiluje zvuky peristaltiky. Potraviny s umělými sladidly, jako jsou dietní limonády a žvýkačky bez cukru, mohou být také obtížně stravitelné.
Většina střevních zvuků je zcela neškodná. Pokud se však ke kručení přidá bolest, nadýmání nebo změny ve stolici, je dobré navštívit lékaře. Na vině může být trávicí onemocnění, jako je gastroenteritida, při které dochází ke zvýšené peristaltické činnosti ve snaze vyčistit střeva, což může být také poměrně hlučné.
Jak nežádoucí zvuky utlumit?
Na stránkách WebMD jsou uvedeny následující tipy. Po jídle se trochu projděte, abyste pomohli pohybům svalů, které vytvářejí hluk při trávení potravy. Jezte menší porce víckrát denně. Popíjejte během dne vodu.
Vyhýbejte se dále potravinám, které vytvářejí nadměrnou plynatost, včetně limonád a náhražek cukru. Eliminujte přebytečný příjem plynů (těch se trávicí trakt také musí zbavovat) při konzumaci nápojů a jídla, tzn. pijte brčkem, jezte pomalu a při žvýkání mějte zavřená ústa.
Zdroj: Live Science, G. Pradhan, Ghrelin: much more than a hunger hormone, 2014, Scientific American, WebMD,
Autor: Dominika Jandorová