Krevety jsou mořské plody, z nichž si lze např. připravit krevetový koktejl. Jedná se přitom nejen o pochoutku, ale také o výtečný zdroj prospěšných látek.
Původ krevet
Krevety (Caridea) patří mezi korýše, a to konkrétně mezi tzv. desetinožce, což znamená, že mají pět párů kráčivých končetin. Jedná se o velmi dobré plavce, kteří žijí v sladkých i slaných vodách. Člověk využívá mořské plody jako potravu už od pravěku, na čemž se nic nezměnilo ani na počátku třetího tisíciletí. Oblíbené jsou přitom i ve vnitrozemských státech jako např. v České republice.
Kde si krevety pořídit?
Krevety si u nás můžete pořídit v mnoha obchodech, ať už kamenných anebo internetových. Zakoupit si je přitom lze v mnoha variantách, a to jako předvařené, nevařené, čerstvé, zmražené, loupané, neloupané, drcené, marinované atd. Pokud budete kupovat čerstvé krevety, dejte si pozor, aby byly skutečně čerstvé. Musí mít lesklý a neporušený krunýř a zároveň příjemně vonět.
Krevetový koktejl a další využití v kuchyni
Krevety mají v kuchyni rozličné využití. Velmi populární je např. krevetový koktejl, tedy zálivkou přelité mořské plody ve sklenici. Pokud si je každopádně pořídíte čerstvé, měli byste je co nejdříve spotřebovat, protože se velmi rychle kazí. Umožňují přitom různou úpravu. Lze je vařit, péct, smažit, zapékat nebo grilovat. Můžete je rovněž přidat do polévek, salátů, případně si je udělat k těstovinám.
Krevety z hlediska zdraví
Tyto mořské plody mají minimum kalorií, za to obsahují mnoho bílkovin, zdraví prospěšných tuků, vitamínů (A, B6, B12, D či E) a minerálních látek (železo, vápník, zinek nebo draslík). Proto mohou být prospěšné při redukci tělesné hmotnosti, kladně působí na kardiovaskulární soustavu (obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin) a pozitivní vliv mají i na zdraví mozku.
Zajímavosti o krevetách
- Krevety žijí v mnoha mořích po celém světě. Často jsou navíc chovány uměle. Dokonce byly vypěstovány i různobarevné okrasné varianty.
- Tyto mořské plody mohou být chovány v akváriích nebo deltách řek. Volně lovení živočichové jsou vysoce ceněny především z chladných moří.
- Krevetový koktejl tvoří zálivka (především z majonézy či smetany), ale také omáčka Marie Rose. Od 60. do 80. let 20. století se přitom jednalo o nejoblíbenější předkrm ve Velké Británii a v USA.
- Krevety je možné konzumovat i syrové, a to např. v sushi anebo v ceviche, což je zdravý hit z Latinské Ameriky.
- Existují i rizika konzumace krevet. Mohou totiž obsahovat rtuť či puriny a u některých jedinců dokážou vyvolat alergickou reakci.