Máte rádi mořské plody a také si s oblibou pochutnáte na zdravých lehkých jídlech? Krevetový salát je vynikajícím pokrmem, který se v létě hodí jako lehký oběd. Recept na něj je přitom velmi snadný.
Spousta mých přátel tvrdila, že nemají rádi krevety. Jak se ale ukázalo, jde především o to, jak je připravíte. Všichni, kdo u mě ochutnali krevetový salát, snědli celou porci. A mnohdy si ještě vyžádali nášup.
Zdravé mořské plody
Krevety jsou nízkokalorická potravina, kterou se hodí v kuchyni využívat i během diet. Jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin s nízkým obsahem tuku. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku.
Krevety obsahují astaxanthin, silný antioxidant, který může pomoci chránit buňky před poškozením. Jsou také bohaté na selen, zinek a jód, doplňuje Real Simple.
V neposlední řadě je potravina dobrým zdrojem vitaminu B12, který je klíčový pro tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervů. Jde jednoduše o jídlo, které byste do jídelníčku jednou za čas zařadit měli i vy.
Krevetový salát
Na přípravu salátu budete potřebovat 500 gramů vařených a oloupaných krevet, 2 větší rajčata, okurku, půlku cibule, 100 gramů baby špenátu, šťávu z citronu, olivový olej, sůl a pepř. Dále můžete použít libovolné bylinky, já využívám petržel a bazalku, hodí se ale i koriandr.
Ve velké míse smíchejte krevety, rajčata, okurku, červenou cibuli a baby špenát. V menší misce připravte zálivku tak, že smícháte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Zálivku nalijte na salát a dobře promíchejte. Pokud používáte bylinky, přidejte je nyní.
Nechte salát odpočinout v lednici alespoň 15 minut, aby se chutě propojily. Před podáváním vše ještě jednou promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: Autorský recept, Real Simple, Healthline, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová