Kremrole jsou sladké pečivo, které se především dříve připravovalo při slavnostních příležitostech. Připravit si přitom lze také slanou variantu.
Původ kremrolí
Kremrole jsou cukrovinkou, která pochází z Rakouska-Uherska. Odtud se rozšířily do dalších částí Evropy a společně s mennonity, jež jsou součástí křesťanského hnutí novokřtěnců, se dostali i do Severní Ameriky. V současné době se jedná o oblíbený sladký pokrm i v Česku, kde si jej lze pořídit v mnoha cukrárnách. Můžete si je nicméně vyrobit i sami doma.
Jak si kremrole připravit?
Kremrole jsou vyráběny z listového těsta, které je nařezáno na proužky, stáčeno do šroubovice a namotáno na speciální trubičky, jež si lze jednoduše pořídit v mnoha kamenných i internetových obchodech. Po zchladnutí se vzniklá dutina vyplňuje krémem, který může být ze sladké šlehačky, častěji se ovšem používá našlehaný vaječný bílek s cukrem. Nakonec se ještě často pocukrují.
Slaná varianta
Toto sladké pečivo se především dříve podávalo jako pochoutka o hlavních svátcích roku. Jedlo se tedy např. na Vánoce anebo na Silvestra. Letos si přitom můžete připravit nejen sladkou, ale také slanou variantu. Postup je stejný, ale jako náplň lze využít nějakou slanou pikantní pomazánku. Koupit nebo připravit si je možné např. česnekovou anebo křenovou pomazánku, které se k tomuto účelu perfektně hodí.
Kremrole z hlediska zdraví
Kremrole se samozřejmě nikdy nemohou stát hitem zdravého jídelníčku. Neobsahují totiž mnoho cenných látek, za to jsou známé díky vysokému obsahu kalorií. Odhaduje se, že jeden kus má cca 200 kalorií, z čehož 46 % tvoří tuky a 49 % sacharidy. Na druhou stranu pokud se budete držet tradice a dáte si je pouze při svátečních příležitostech, uškodit vám pochopitelně nemohou.
Zajímavosti o kremrolích
- Kremrole mají tvar válce (německý Rolle). První část názvu, tedy krém, se potom vztahuje k obsahu.
- V Německu se nazývají také Schaumrollen, Schillerlocken a v Sasku Blätterteig-Creme-Röllchen.
- Název Schillerlocken se vztahuje k obrazu spisovatele Friedricha Schillera od Antona Graffa.
- Na kremrole se někdy lije také čokoláda. Ačkoli takto budou ještě více chutnat dětem, netřeba asi dodávat, že jsou pak ještě kaloričtější.
- Toto sladké pečivo se běžně připravovalo nejen na svátky, ale tradičně se dělalo také na svatby.