Škrob je pro lidské tělo důležitý. Jde o přírodní sacharid, který nám dodá velké množství energie. Právě proto do našeho jídelníčku pravidelně řadíme brambory, těstoviny i rýži. Není ale rýže, jako rýže.
Rýže arborio je speciální rýže, která se pěstuje především v Itálii, v posledních letech se už ale dostává i do jiných oblastí. Její hlavní výhodou je, že obsahuje mnohem více škrobu než rýže klasická.
Poznáte ji také na první pohled. Má krátká a spíše kulatá zrna, a navíc je čistě bílá, zatímco klasická rýže může být mírně dožluta. Rýže arborio se dá koupit v mnoha obchodech, ne vždy ji ale objevíte v samoobsluze a občas je třeba zapátrat na internetu.
Její příprava je snadná
Rýže arborio je svou přípravou netypická. Nejprve se totiž musí orestovat a až později se uvařit. Začněte tím, že si v hrnci rozpálíte trochu oleje a osmažíte na něm dozlatova cibulku.
Pak přisypete rýži a několik minut ji budete restovat. Takto připravenou rýži zalijte vodou a přidejte špetku soli. (Na jeden díl rýže přidejte zhruba 1,5 dílu vody.) Pokud děláte rizoto, můžete rovnou přimíchat další zeleninu, která se ve vodě povaří.
Po 16 až 18 minutách se voda vyvaří a zůstane vám pouze rýže, která díky vysokému obsahu škrobu bude lepit, bude ale skvělým základem právě pro krémová rizota.
Rýže nasladko i naslano
Rýže arborio se hodí pro milovníky rozvařenější rýže, kteří si stěžují, když jim klasická rýže vrže mezi zuby. Je ideální k omáčkám nebo právě do rizota, ze kterého díky své krémovosti udělá lahůdku.
Právě rýže arborio se používá také při tvorbě sladkých rýžových pokrmů. K těm se řadí ovocné rýžové nákypy nebo sladké kaše. Ty jdou samozřejmě připravit i z klasické rýže, mají pak ovšem úplně jinou chuť i konzistenci.
Proč jíst rýži?
Rýže je obecně jedním z nejlepších jídel, které může člověk jíst v podstatě v jakémkoli množství. Je vhodná při hubnutí, neobsahuje cholesterol, je lehce stravitelná a nezpůsobuje plynatost.
Jeden hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií. Tento pokrm je vhodný pro lidi, kteří trpí žaludečními problémy a bojují s nemocemi vnitřního aparátu. Jsou ideální i pro osoby s alergií a celiakií.
Konzumace rýže navíc pomáhá také při kožních problémech, proti průjmům, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty a také snižuje krevní tlak. Pomáhá při teplotách a je zkrátka vhodným jídlem za jakékoli situace.
Celkově se od sebe klasická rýže s rýží arborio příliš neliší. Jejich složení je až na vyšší obsah sacharidů u arboria podobné, hlavní rozdíl je tedy v jejich konzistenci po uvaření.
Pokud nepatří rýže k vašim oblíbeným jídlům, rozhodně neváhejte nějaké to krémové rizoto vyzkoušet. Uvidíte, že si ho zamilujete. A vaše tělo vám rozhodně poděkuje.
Autor: Shani Maiová