Pro mnoho lidí je pití kravského mléka samozřejmostí. Možná si jako děti pamatujete chvíle, kdy jste s rodiči nebo třeba s prarodiči zašli do kravína a domů si odnesli bandasku s čerstvým kravským mlékem.
Dnes je pro nás normální koupit si krabici mléka v obchodě. Můžeme si vybírat z polotučného nebo plnotučného. I když je mléko běžně dostupná surovina, nachází se stále více lidí, kteří se mu vyhýbají. A nejsou to jen vegani, kteří se stravují z výhradně rostlinných zdrojů, ale i zastánci toho názoru, že kravské mléko není nic zdravého.
Rostlinná mléka jsou stále větším hitem
Ačkoli se nejedná o převratnou novinku, zájem o ně v posledních letech nezastavitelně roste. Řeč je o rostlinných mlécích – nebo možná lépe řečeno – o rostlinných nápojích.
Existuje mnoho důvodů, proč přejít na tuto rostlinnou alternativu. Jedním z nich je intolerance laktózy, což je něco, co dnes lékaři dokážou snadno definovat.
Dalšími důvody jsou skvělá chuť a nízké množství tuku ve většině rostlinných mlék. Rostlinná mléka jsou také velmi vhodná pro lidi, kteří se rozhodnou jíst vegetariánsky nebo vegansky.
Existuje jich několik druhů
Rostlinná mléka jsou dnes k dostání v několika variantách. Nejen obchody zaměřené na zdravou výživu, ale i klasické supermarkety jich nabízí vícero druhů.
Rostlinná mléka také přináší celou řadu benefitů. „Jsou bohatá na vitaminy a minerály,“ vyzdvihuje je tomorrows.kitchen. Mezi další benefity patří fakt, že neobsahují cholesterol, mají zdravou kombinaci mono- a polynenasycených tuků a jsou ideální pro lidi s pomalým trávicím systémem.
Sójové mléko
Sójové mléko je bohaté, husté a krémové. Patří mezi nejoblíbenější rostlinná mléka na trhu. Obsahuje fytoestrogeny, což jsou estrogeny rostlinného původu, které mohou skutečně pomoci vyvážit a kontrolovat hladinu estrogenu.
Mandlové mléko
Mandlové mléko poznáte podle jeho lehké, krémové textury. Jeho neutrální chuť se dobře hodí pro sladké i slané pokrmy.
Kokosové mléko
Kokosové mléko je často k dostání ve dvou variantách – jedna se prodává v kartonu a jde o tekutý nápoj vhodný jak k přímé konzumaci, tak pro přípravu celé řady pokrmů.
Druhou variantou je konzervované kokosové mléko, které se prodává v plechovce. To nachází využití třeba v omáčkách a je typické svojí výraznou kokosovou chutí.
Rýžové mléko
Rýžové mléko patří mezi nejvyhledávanější. „Obvykle má řídkou konzistenci,“ popisuje switch4good.org. Je to solidní alternativa šetrná k alergikům a také se v něm nachází nízké množství tuku.
Rýžové mléko přirozeně obsahuje velké množství vitaminů B a vydatnou dávku antioxidantů, jako jsou mangan a selen.
Zdroj: tomorrows.kitchen, switch4good.org
Autor: Karolína Nezbedová