Královské sušenky: Kvůli 1. světové válce musely změnit název. Zkuste tuto variaci na linecké

Zdroj: Shutterstock

Empire sušenky velmi připomínají linecké cukroví. Však mají také stejné místo vzniku. S původním názvem však byla potíž během první světové války, a proto musel projít změnou. Na jejich skvělé chuti to však nic nezměnilo.

Typická sušenka Empire Biscuit má mezi dvěma vrstvami těsta džem. Vrchní část je pokryta bílou cukrovou polevou, uprostřed je obvykle ozdobena třešní.

Jaký je rozdíl mezi lineckými a Empire sušenkami?

Nejstarší sušenky, které se podobají Empire sušenkám, jsou podle webu Graham´s The Family Dairy linecké sušenky, pojmenované podle rakouského města Linec, z čehož se odvozuje rakouský původ Empire sušenek.

Oba druhy sušenek mají mezi dvěma vrstvami džem, rozdíl je v tom, že u lineckých sušenek je střed vrchní vrstvy vykrojen a odhaluje náplň, zatímco Empire sušenky jsou nahoře zdobené.

Změna názvu kvůli válce

Empire sušenky mají pravděpodobně svůj původ ve střední Evropě, konkrétně v Rakousku v dobách Rakouska-Uherska. Ve Velké Británii se začaly prodávat pod názvy jako „Deutsch Biscuit“ nebo častěji „German Biscuit“.

To se po vypuknutí první světové války změnilo. Británie se ve válce ocitla tváří v tvář Německu i Rakousku-Uhersku, takže Deutsch, German a Linzer Biscuits najednou působily jako nevlastenecké názvy. Z tohoto důvodu (ještě v dobách britského impéria) se zrodil název Empire Biscuit.

V současnosti jsou Empire sušenky rozšířené hlavně ve Skotsku, Severním Irsku, ve Winnipegu i v oblasti Hamiltonu v Kanadě a v některých dalších zemích Commonwealthu.

Recept na Empire sušenky

Na Empire sušenky přináší recept web Christina´s Cucina. Budete na ně potřebovat 227 g másla, 85 g cukru, 1 vejce, 454 g hladké mouky, 255 g moučkového cukru, kandované třešně nebo višně a malinový džem.

Předehřejte troubu na 200 ˚C. Smíchejte máslo a cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte. Poté přimíchejte mouku, až dostanete těsto připomínající drobenku. Vyklopte na pomoučený povrch a vypracujte hladké těsto. Těsto příliš nepropracovávejte. Vyválejte tenký plát těsta (asi 3 mm) a vykrajujte kolečka pomocí formiček na sušenky.

Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut (během pečení je jednou otočte). Nechte vychladnout. Poté vždy jedno kolečko obalte v moučkovém cukru smíchaném s mlékem nebo vodou, do středu položte kousek kandované třešně a spojte malinovým džemem s druhým kolečkem.

Zdroj: Graham´s The Family Dairy, Christina´s Cucina

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz