Cibule je častá ingredience v mnoha receptech. Většinou je potřeba ji nakrájet, což je však problém, pokud nechcete u krájení brečet jako malé dítě. Jak na to, abyste se vyhnuli slzám?
Jako první je třeba říct, proč cibule člověka vůbec rozpláče. Tím, jak cibule roste, absorbuje síru z půdy a přeměňuje ji na aminokyseliny.
Když jsou jejich buňky krájením poškozeny, dojde k sérii reakcí, které nakonec vedou k uvolnění těkavé chemické sloučeniny, díky níž vaše oči štípou a slzí. Je však třeba podotknout, že tyto látky dodávají zároveň cibuli její nezaměnitelnou chuť a brání ji proti mikrobům a zvířatům.
Chladit, chladit, chladit
Nejspíš jste již odněkud zaznamenali, že pomáhá cibuli zchladit v lednici či v misce s ledovou vodou. Skvělé je také zchladit nůž, který přichází do kontaktu s cibulí.
Samozřejmostí je použití ostrého nože, jelikož tupý nůž cibuli více rozbije, a tím více poškodí buňky, které uvolňují sloučeniny vyvolávající slzení.
Možná vás překvapí další trik, který zabraňuje slzám – použití vlhkého kousku papírové utěrky. Stačí jej přiložit k cibuli a absorbuje slzotvorné chemikálie místo vašich očí.
Možný důvod, proč lidé u krájení cibule brečí, je ten, že chemikálie v cibuli je přitahována k nejbližšímu zdroji vody, což jsou obvykle oči. Může pomoci také nechat vedle ve dřezu téct vodu, avšak máte v plánu krájet více než jednu cibuli, jde o značně nehospodárnou možnost.
Naučte se cibuli nakrájet co možná nejrychleji
Zdokonalte své dovednosti a naučte se krájet cibuli co nejrychleji a nejjistěji. Budete pak méně slzet, jelikož cibule bude mít méně času zasáhnout vaše oči.
V boji proti slzám můžete také použít brýle či ochranný štít. Účinek však nebude tak velký, jako u lidí, kteří nosí kontaktní čočky. Ty totiž zabraňují pronikání štiplavých látek do oka.
Vyzkoušet můžete také odvětrávání výparů při krájení. Cibuli zpracovávejte poblíž digestoře či malého ventilátoru. Cirkulující vzduch odfoukne sloučeniny pryč od vašich očí, které zůstanou déle suché.
Hned na začátku krájení odřízněte vršek cibule. Kořenový konec je totiž údajně místem, kde se koncentruje většina enzymů a molekul. Tato metoda vás neochrání stoprocentně, ale je to lepší než nic.
Jakmile skončíte s krájením, dobře si umyjte ruce, nejlépe mýdlem a vodou. Předtím si můžete ještě potřít dlaně půlkou nakrájeného citronu.
Rady, které nefungují
Co se týče tipů, jak se vyhnout slzám při krájení cibule, existují také některé, které ve skutečnosti nefungují. Jedním z mýtů je držení kousku chleba nebo lžíce v ústech.
Rovněž se můžete setkat s radou dát cibuli nejprve do mikrovlnné trouby. Určitě tím nedocílíte stejného výsledku, jako při zchlazení cibule. Navíc vám to bude vonět cibulí po celé kuchyni.
Taktéž nefunguje dýchání ústy při krájení. Předpokládá se, že dráždivé látky vstoupí do úst dříve, než se dostanou k očím, což je však nesmysl.
Zdroj: dailymail.co.uk, bonappetit.com, yummly.com
Autor: Silvie Grulichová