Pokud právě zažíváte hektičtější období, doporučujeme vám vyzkoušet kozlík lékařský. Tato rostlina totiž na člověka působí zklidňujícím způsobem, takže vám může skutečně pomoci.
Původ kozlíku lékařského
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je rostlinou z čeledi zimolezovitých. Původní domovinou této vytrvalé léčivky je evropský kontinent, ačkoli oblast jeho rozšíření zasahovala i do Asie. V současné době roste od střední Evropy po Ural. Kozlík lékařský byl ovšem dovezen i do Ameriky. Rostlina se vyskytuje rovněž v České republice, kde roste především v nižších polohách. V některých místech je přitom rozšířena opravdu hojně, takže si ji lze poměrně snadno natrhat.
Léčivé účinky kozlíku lékařského
Kozlík lékařský je odedávna používán pro své léčivé účinky. Rostlina totiž obsahuje éterické oleje, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, alkaloidy a další látky. Kozlík bývá dáván do souvislosti především se zklidňujícími účinky, uplatnění tedy nachází při různých psychických potížích, jako jsou stres, deprese, hysterie, strach anebo nespavost. Doporučován přitom bývá i při neurastenii, což je typ neurózy, při kterém se střídají stavy podrážděnosti a únavy, bolesti hlavy a člověk se i hůře soustředí.
Kozlík lékařský zklidňuje také bušení srdce a pomoci může i při slabostech nohou. Rostlina se využívá jako prevence mrtvice a účinkuje rovněž při potížích s očima, případně při žaludečních křečích. Pozitivní vlastnosti kozlíku lékařského ocení rovněž ženy, které mají potíže se silným menstruačním krvácením a rostlina pomáhá rovněž v období klimakteria, tedy vyhasínání pohlavního cyklu. Pokud tedy kozlík ještě neznáte a sužuje vás některá z výše zmíněných potíží, co nejdříve se seznamte.
Kuchyňské využití kozlíku lékařského
Z kozlíku lékařského je používán oddenek s kořeny, ze kterého bývá připravován především čaj. Dále se z něj vyrábí tzv. valeriánské kapky, kdy se kořen rostliny naloží do alkoholu. Doporučovány jsou zejména při nespavosti, neměly by je ale užívat děti a těhotné a kojící ženy. Kozlík lékařský někdy nachází uplatnění také při přípravě pokrmů, a to např. polévek či dušeného masa. Na druhou stranu musíme upozornit, že se tepelnou úpravou snižuje množství obsažených účinných látek.
Zajímavosti o kozlíku lékařském
- Kozlíku lékařskému se říká rovněž baldrián. Někdy přitom bývá lidově označován jako kočičí kořen, což má svůj důvod.
- Obsažené látky (kyselina valerová a izovalerová) totiž velmi přitahují kočky. Vůně kozlíku tedy na tato zvířata působí stejně jako třeba šanta kočičí.
- Kozlík lékařský byl používán už ve starověku Řeky a Římany. V Evropě pak nacházel široké uplatnění také ve středověku.
- Rostlina přitom nebyla používána pouze proti zdravotním neduhům. Díky silné aromatické vůni byla rovněž využívána jako ochrana proti čarodějnicím.
- Při užívání kozlíku lékařského byste si měli dát pozor na nežádoucí účinky. Při předávkování či příliš častém používání může totiž způsobovat přesně opačné účinky, než je žádoucí, a to nespavost, podrážděnost nebo trávící problémy.