Kozí voda je tradiční jamajské jídlo, které možná na první pohled nevypadá lákavě, pro místní jde ale o nenahraditelnou pochoutku. Někdy se jí říká také manská voda nebo polévka z kozí hlavy.
Kozí voda se obvykle podává při velkých příležitostech. Konzumuje se na oslavách, kde se sejde větší množství lidí, tradiční je například při svatbách.
Dlouho byla považována za afrodiziakum a ženichovi měla dodat sílu na svatební noc, vysvětluje web Uncommon Carribean.
Vydatná a zdravá
Polévka je zdravá a v dnešní době si ji lidé dělají často také při nemocích. Jejím základem je totiž silný masový vývar se zeleninou.
Na přípravu kozí vody budete potřebovat kilogram kozího masa, lžíci oleje, šťávu z citronu, hřebíček, třtinový cukr, muškátový oříšek, tymián, půl cibule, 3 stroužky česneku, chilli papričku, 2 jarní cibulky, 300 gramů brambor, 2 bobkové listy, lžíci rumu a lžičku hladké mouky.
Jak na přípravu kozí vody
Kozí maso naložte do citronové šťávy. Po dvou hodinách ho opláchněte a dejte stranou. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej, rozpusťte na něm cukr a přidejte najemno pokrájenou cibuli. Na té potom opékejte pomalu maso.
Přidejte litr vody, veškeré koření, zeleninu i brambory a nechte polévku hodinu vařit. Poté přidejte jíšku vytvořenou z hladké mouky, rum a nechte jídlo vařit další hodinu. Poté je polévka hotová.
Jídlo se tradičně podává s opečeným chlebem, ačkoli je polévka sama o sobě díky bramborům a masu sytá.
Zdroj: Taste Atlas, Food Republic, Uncommon Carribean, Slurrp, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová