Jste už přejedení klasického českého cukroví, které děláte každý rok? Možná je načase vyzkoušet něco nového a inspirovat se v zahraničí. Například v Řecku patří k nejoblíbenějším vánočním sladkostem kourabiedes.
Kourabiedes, v češtině se někdy objevuje také název kourambiedes, jsou řecké máslové sušenky. Jsou extrémně křehké, chutnají velmi sladce a na jazyku se rozplývají. V zemi se dělají nejen na Vánoce. Mnohdy se využívají také jako svatební koláčky, uvádí Cooking for Keeps.
Jak na přípravu řeckého cukroví
Na přípravu kourabiedes budete potřebovat 100 gramů nesoleného másla pokojové teploty, 1 vajíčko, lžíci mandlového extraktu, 2 šálky cukru, lžičku jedlé sody, 5 šálků mouky a špetku soli.
Máslo vyšlehejte s vejcem a mandlovým extraktem do pěny. Do velké mísy přesejte moučkový cukr, jedlou sodu, sůl a mouku. Po troškách pak přidávejte máslovou směs.
Kdyby bylo těsto příliš lepivé, doplňte ho ještě moukou. Z těsta potom tvarujte půlměsíčky nebo malé bochánky. Ty se pečou v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
S cukrem i kandovaným ovocem
Kourabiedes se často konzumuje takto samotné. V mnoha případech se ale nejprve obaluje v cukru. Některé řecké hospodyňky do těsta přidávají také kandované ovoce pro lepší chuť.
Jedná se o hodně univerzální cukroví, které můžete podle chuti doplnit prakticky čímkoli. Skladujte ho ideálně v plastové krabičce s víčkem, do které přidáte ještě půlku jablka, aby cukroví krásně zkřehlo.
Peče se ideálně alespoň 14 dní před svátky, potom by na Vánoce mělo chutnat dokonale. Zkuste si ho letos připravit i vy a uvidíte, že bude patřit k druhům cukroví, které zmizí mezi prvními.
Zdroj: My Greek Dish, Cooking for Keeps, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová