Kosti svatých: Pečivo, které se tradičně připravuje na Dušičky

Zdroj: Pixabay

Kosti svatých, v italštině také známé jako Ossi dei morti, jsou tradiční sladké pečivo, které se připravuje zejména v Itálii a některých částech Španělska. Velmi populární je ale také u nás jako takzvané dušičkové pečivo.

Toto pečivo se tradičně připravuje na přelomu října a listopadu, konkrétně na Den Všech svatých, tedy 1. listopadu a na Dušičky, tedy 2. listopadu. Tyto svátky jsou spojeny s uctíváním zesnulých.

Stoletá tradice

Přesný původ tohoto pečiva není zcela jasný, ale tradice sahá několik století do minulosti, uvádí Pekárnománie. Název kosti svatých odkazuje na tvar a vzhled tohoto pečiva, které má připomínat lidské kosti.

Tato symbolika je spojena s připomínkou zesnulých a oslavou jejich životů. V dnešní době se ale už toto pečivo dělá v různých tvarech. Někteří lidé ho připravují jen jako zakroucené rohlíky, jiní jako preclíky.

Recept na kosti svatých

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 250 gramů ideálně mandlové mouky, 250 gramů moučkového cukru, 2 bílky, lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a cukr na posypání.

Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečicím papírem. V míse smíchejte mandlovou mouku s cukrem. Přidejte bílky, vanilkový extrakt a sůl, vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte válečky dlouhé asi 5 centimetrů.

Položte je na připravený plech a lehce je zmáčkněte, aby byly mírně zploštělé. Pečte je potom asi 20 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout. Nechte pečivo vychladnout a poté obalte v moučkovém cukru.

Pokud chcete, můžete, jak bylo zmíněno, připravit kosti svatých také v jiných tvarech. Někdy se navíc dělají z běžné mouky a místo cukru se posypávají makem a solí, takže se konzumují slané. Tradiční recept je ale ten zmíněný výše.

Zdroj: Recepty, Pekárnománie, Top Recepty, České Zvyky

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz