Sezóna černého bezu začala už před nějakým časem. Jedním z nejlepších způsobů, jak můžete využít jeho květy, je připravit si takvzvané kosmatice. Jde o jednoduchý recept, ve kterém se spojí chuť sladkého těstíčka s bezovými květy a vznikne vám vynikající smažená pochoutka.
Květy černého bezu obsahují celou řadu vitamínů. Posilují tedy imunitu, mají protizánětlivé účinky a pomáhají proti nachlazení a chřipce, píše Health.
Dále mají také příznivý vliv na trávení a podporují kardiovaskulární zdraví, doplňuje Wild Dispensary. V kuchyni je můžete využít k přípravě například buchet či čajů, pokud ale máte rádi smažená jídla, rozhodně vyzkoušejte právě kosmatice.
Jen několik ingrediencí
Na přípravu kosmatic budete potřebovat pouze pár ingrediencí, většinu z nich navíc seženete v každém obchodě. Potom už jen zbývá nasbírat si čerstvé květy černého bezu a nic vám nebrání ve vaření.
Připravte si 10 až 15 květů černého bezu, 150 gramů hladké mouky, 1 vejce, 200 mililitrů mléka, špetku soli, olej na smažení a moučkový cukr na posypání.
Jak na přípravu pokrmu
Květy černého bezu očistěte, omyjte a nechte oschnout. V míse smíchejte mouku, vejce, mléko a špetku soli. Vyšlehejte hladké řídké těstíčko. V pánvi rozehřejte olej a na něm potom smažte květy obalené v připraveném těstíčku.
Květy smažte z obou stran asi po dvou minutách. Následně je nechte okapat na papírových utěrkách. Před podáváním je obalte v moučkovém cukru, pokud máte rádi skořici, můžete ho předtím ještě smíchat právě s ní.
Kosmatice se podávají teplé. Můžete je jíst jen tak samotné, často se k nim ale přidává například kompot nebo čerstvé ovoce, které obalíte v cukru a krátce opečete na pánvi.
Zdroj: Český rozhlas Plzeň, iReceptář, Vitalia, Top Recepty, Prima Fresh, Wild Dispensary, Health
Autor: Šárka Cvrkalová