Koronavirus v ČR začíná u některých jedinců způsobovat paniku. Nyní se dokonce ukazuje, že může žít i na ovoci a zelenině v obchodech. Panika ale není na místě.
Koronavirus v Česku
Panika okolo koronaviru se pomalu, ale jistě zvyšuje. Mnozí Češi tak berou útokem obchody, kde nakupují především trvanlivé potraviny. Některé suroviny tedy rychle mizí a Praha už dokonce uvažuje o omezení prodeje potravin na osobu v době, kdy by byla zavedena mimořádná opatření, aby se zabránilo vyprázdněným regálům.
Česká vláda mezitím udělal mnohá opatření, supermarkety nicméně mají otevřeno i nadále. Nejenže se zde kumuluje velké množství zákazníků, ale podle americké mikrobioložky Felicie Goulet-Millerové existuje ještě jedno riziko – koronavirus může žít na ovoci a zelenině.
Riziko na ovoci a zelenině?
Mikrobioložka z FGCU (Florida Gulf Coast University) tvrdí, že koronavirus (COVID-19) může žít na ovoci a zelenině. Když by totiž takový nakažený člověk v obchodě kýchl, anebo se dotkl nosu a pak jídla, koronavirus by mohl na těchto potravinách přežít i několik hodin. Když by následně přišla do kontaktu s daným ovocem či zeleninou další osoba, mohla by se nakazit.
Není důvod k panice
V České republice bylo doposud zaznamenáno přes šest desítek případů koronaviru, což není mnoho, takže panika není v tomto ohledu na místě. Podle Goulet-Millerové je navíc řešení dosti jednoduché. Stačí ovoce a zeleninu umýt pod tekoucí vodou. Pokud byste chtěli stoprocentní jistotu, můžete použít i trochu mýdla, aby byly tyto potraviny naprosto bezpečné.
Koronavirus v Česku ostatně prozatím není příliš rozšířený, takže toto riziko není vysoké. Prevencí před nákazou přitom nemusí být pouze zpřísněná hygienická pravidla, ale především dlouhodobé posilování imunity, k čemuž lze využít i přírodní léky. Enormně přitom záleží na zdravé stravě, mezi kterou patří i čerstvé ovoce a zelenina. Jejich přínosy tedy značně převyšují minimální riziko, že na nich může krátkodobě přežívat koronavirus.