Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá
Koření a dochucovadla

Kurkuma: Přidejte ji do jídla a vaše zdraví vám poděkuje. Prozradíme, čemu všemu prospívá

Kurkuma je oblíbené indické koření, které je svým způsobem podobné zázvoru. Jde o kořen rostliny známé jako kurkumovník dlouhý, který roste pod zemí, a po nastrouhání má vzniklá surovina až zázračné účinky. Pokud kurkumu ještě […]

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě
Koření a dochucovadla

Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství. Původ wasabi Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema […]

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti
Koření a dochucovadla

Datlový sirup: zdravé sladidlo, které si zamilují i děti

Datlový sirup je jednou ze zajímavých alternativ za cukr. Jedná se totiž o zdravé sladidlo, které má charakteristickou vůni a chuť a zamilují si ho i děti. Původ datlí Datle jsou ovoce, které roste na stromě […]

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo
Koření a dochucovadla

Agávový sirup je 2× sladší než med a cukr. Stále ale může jít o zdravé sladidlo

Agávový sirup se v posledních letech stal i u nás běžnou alternativou za cukr. Jedná se totiž o zdravější sladidlo. Není nicméně úplně neproblematické. Původ agáve Agáve je rod rostlin, který přirozeně roste zejména v Mexiku. Z některých […]

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví
Koření a dochucovadla

Vanilka: vánoční koření, které může působit blahodárně na zdraví

Vanilka je oblíbené vánoční koření, které se hojně využívá při přípravě cukroví. Středoameričtí indiáni jej ovšem používali i pro její léčivé účinky! Původ vanilky Vanilka je fermentovanou tobolkou některých druhů vanilkovníku, a to především druhu […]

Majoneza
Koření a dochucovadla

Majonéza: do bramborového salátu lze použít zdravější varianty

Majonéza je nedílnou součástí české kuchyně, přičemž se používá i při přípravě „vánočního“ bramborového salátu. Lze přitom použít i zdravější varianty. Původ majonézy Majonéza vznikla podle všeho už v 18. století a zasloužili se o ni […]

1-2539237
Koření a dochucovadla

Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukrů než jiná přírodní sladidla

Čekankový sirup je sladidlo, které se vyrábí z čekanky obecné. Obsahuje přitom výrazně méně cukrů než jiná přírodní sladidla. Čekanka obecná jako účinná léčivka Čekanka obecná je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která roste po celém světě. Nedaří […]

Red pepper spice
Koření a dochucovadla

Kajenský pepř není pepř. Pomáhá ale zhubnout i trávení

Kajenský pepř je široce rozšířené koření. Ačkoli v češtině nese dosti nepřesný název, nic to nemění na tom, že se jedná o zdravé pikantní koření. Původ kajenského pepře Kajenský pepř není pepř, ale jedná se o […]