Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný
Koření a dochucovadla

Muškátový oříšek má řadu pozitivních vlastností. Může být ale také pěkně nebezpečný

Muškátový oříšek je oblíbené koření, které v kuchyni nejspíš někdy využil téměř každý z nás. Kromě toho, že obohacuje chuť některých pokrmů, je také zdravý. Podporuje trávení, chuť k jídlu, eliminuje nadýmání. Na druhou stranu […]

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni
Koření a dochucovadla

Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí? Co se skrývá pod názvem […]

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku
Koření a dochucovadla

Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku

Skořici milují malé děti i dospělí. Jde o oblíbené koření, které se v kuchyni používá nejen při pečení, ale například i při vaření omáček, nebo se z ní dá udělat lahodný čaj. Navíc má skořice […]

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého
Koření a dochucovadla

Domácí hořčice: Bleskově hotová a vždy po ruce. Výborná i jako dárek pro milovníky ostrého

Češi jsou fanoušky hořčice a v pomyslném souboji mezi ní a kečupem jako omáčce k párku by to bylo asi pořádně zajímavé. Zatímco dělání domácího kečupu jsme si hlavně v létě osvojili, abychom zužitkovali úrodu […]

horcice
Koření a dochucovadla

Jak se do našich jídelníčků dostala hořčice? Původně sloužila jako lék

Hořčice patří mezi nejstarší známá koření. Hojně ji využívali Římané, ale archeologické nálezy prokázaly, že se již mnohem dříve používala v Indii a v Egyptě. Do Evropy tak nejspíš přicestovala právě z Egypta. Z hořčičných semínek pak v průběhu […]

kren
Koření a dochucovadla

Naše babičky nedaly na křen dopustit. Místo se pro něj našlo někde v odlehlém rohu na každé zahrádce

Křen je vytrvalá rostlina, která roste bez problémů a bez velké péče. Pochází z Asie a léčivé účinky, které kořen má, jsou známé už po staletí. Kořen je dužnatý s nažloutlou nebo bílou dužinou s tmavší slupkou (Japonci […]

Připravte si domácí sladkokyselou omáčku. Hotovo budete mít do deseti minut
Koření a dochucovadla

Připravte si domácí sladkokyselou omáčku. Hotovo budete mít do deseti minut

Sladkokyselá omáčka je druh omáčky velmi oblíbený v asijských zemích. Existuje mnoho různých druhů sladkokyselých omáček, každá země má své vlastní a my si řekneme, jak si sladkokyselou omáčku udělat doma. Sladkokyselé omáčky ve světě […]

Jak na krémovou domácí majonézu krok za krokem. Hlavně nepřestávejte šlehat
Koření a dochucovadla

Jak na krémovou domácí majonézu krok za krokem. Hlavně nepřestávejte šlehat

I když v dnešní době není problém koupit snad všechny druhy potravin v obchodě, stále více lidí dává přednost domácí přípravě. A nejinak je tomu i v případě majonézy, kterou zvládne v pohodlí domova připravit i začátečník. Majonéza umí […]

Solte chytře. Kdy, jak a co osolit, abyste urychlili vaření a vynikla chuť jídla?
Koření a dochucovadla

Solte chytře. Kdy, jak a co osolit, abyste urychlili vaření a vynikla chuť jídla?

I když všichni znají známé rčení sůl nad zlato, většina lidí solí více, než by měla. A co víc, mnoho lidí solí dokonce špatným způsobem. Víte, jak správně solit různé druhy jídla a kdy třeba […]