Michel Montignac, který zemřel na rakovinu prostaty ve věku 65 let, byl guru na hubnutí. Obdivovaný celebritami, zpochybňovaný odborníky. Tak by se dal charakterizovat člověk, který si z hubnutí udělal celoživotního koníčka.
Hubnutí trochu jinak
Jako samouk trval na tom, že diety nejsou z dlouhodobého hlediska nikdy účinné a že hubnutí nemá mnoho společného se snižováním kalorií a cvičením.
„Počítání kalorií mě nezajímá,“ řekl pro New York Times v roce 1993. „Všechny tradiční způsoby diety se staly mýtem tak velkým jako komunismus a stejně jako komunismus jsou předurčeny ke kolapsu,“ dodal.
Montignacova metoda
„Montignacova metoda“ z něj udělala kontroverzní postavu. V podstatě nešlo o dietu a on sám mluvil o životním stylu. Jeho metoda pomáhala udržet si ztrátu hmotnosti v dlouhodobém horizontu prosazováním zdravých stravovacích návyků, které mohou také zabránit nemocem.
Montignac se narodil v Angoulême v jihozápadní Francii a vyrostl v kultuře, kde bylo dobré jídlo základem dobrého života. V jeho rodině se však objevila obezita. Jeho otec i dědeček vážili více než 127 kg a jako mladý muž byl i Montignac obézní. Po studiu politologie na univerzitě v Bordeaux zahájil kariéru manažera ve farmaceutickém průmyslu.
V 70. letech byl v zaměstnání povýšen a jeho život se změnil v cestování a řady obchodních obědů a večeří. To se brzy odrazilo na jeho postavě a začal rychle přibírat na váze.
Setkání s doktorem Crapem ho přivedlo k zajímavému nápadu
Na jedné ze svých cest se seznámil s lékařem Crapem, který zkoumal vliv sacharidů na hladinu cukru v krvi po jídle. Mělo to přinést výsledky v prevenci proti cukrovce.
Montignac nebyl diabetik, ale rozhodl se otestovat Crapovy teorie na sobě. Zhubl 13,6 kg za tři měsíce, zatímco nadále bavil své obchodní klienty tím, že si pečlivě vybíral jídla, která jedl, ale bez počítání kalorií. Kolegy to zaujalo a chtěli vědět, jak se mu podařilo zhubnout. Pečlivé vysvětlování vedlo k jeho první knize.
Tu si vydal vlastním nákladem a jen ve Francii se prodalo 550 tisíc výtisků. V knize označil za padoucha cukr. Tvrdil, že to není vysoký kalorický příjem, co přidává váhu, ale vysoký obsah cukru v některých potravinách, který povzbuzuje tělo k ukládání nežádoucího tuku.
Montignac se stal prvním zastáncem glykemického indexu potravin, systému vyvinutého Davidem Jenkinsem na Torontské univerzitě v návaznosti na Crapův výzkum.
Glykemický index jako zásadní faktor v boji s nadváhou
Zpropagoval rozlišování „dobrých“ sacharidů (ty s nízkou glykemickou hladinou) od „špatných“ sacharidů (s vysokou glykemickou hladinou). Doporučoval vyřadit z jídelníčku brambory, bílé pečivo, bílou rýži a těstoviny. Místo toho doporučoval celozrnné těstoviny a obilniny, fazole a čočku.
Metoda Montignac se dělí na 2 fáze:
- 1. hubnutí
- 2. stabilizace a prevence fáze jedna (v této fázi bylo možné dopřávat si střídmě červené víno, šampaňské a třeba i hořkou čokoládu)
V roce 1987 Montignac publikoval další knihu, která měla ještě větší úspěch a byla přeložena do 25 jazyků.
Za svůj život nakonec stihl napsat 20 knih. S využitím svých obchodních zkušeností vyvinul řadu produktů s nízkým glykemickým indexem na základě své metody, včetně energetických tyčinek, džemů, snídaňových cereálií a hotových jídel, vše bylo bez přidaného cukru.
Vybudoval prosperující impérium
V polovině 90. let založil společnost „La Galaxie Montignac“ s širokým polem působnosti. Měl řetězec obchodů, vinicí v Bordeaux, zásilkový prodej foie gras (ztučnělá husí játra, která jsou gastronomickou specialitou) a čokolády, časopis a Institutut vitality a výživy a restauraci v Paříži.
K propagátorům jeho metody patří Kylie Minogue, Hugh Grant nebo Gérard Depardieu.
Zdroj: csid.ro, theguardian.com
Autor: Lída Kropáčková