Korbáčik je polotvrdý pletený sýr, který je u nás velmi oblíbený. Ačkoli je chutný, neměli byste ho konzumovat denně, protože obsahuje mnoho soli.
Původ korbáčiku
Tento sýrový produkt pochází patrně ze Slovenska, i když před několika lety existoval spor mezi Slovenskem a Polskem, kde se vlastně zrodil. Uvádí se přitom, že konkrétně pochází z Oravy, což je region na severu Slovenska, který sousedí právě s Polskem. V každém případě se dnes jedná o velmi oblíbenou pochutinu i na našem území.
Kde ho ochutnat?
Prakticky všude. Korbáčiky má dnes v nabídce většina obchodů, v jejichž nabídce se objevují sýrové produkty. Neexistuje tedy takřka nikdo, kdo tento mléčný výrobek doposud neochutnal. Jedná se přitom o sýr, který se hojně využívá na oslavách a večírcích, ale dát si jej můžete i v některých hospodách, a to jako pochutinu k pivu.
Jednotlivé druhy
V současné době si můžete pořídit především přírodní a uzené korbáčiky, které najdete v nabídce jednotlivých obchodů. Existují ovšem také další výtečné, i když méně prodávané varianty. Ochutnat tak můžete česnekové nebo bylinkové druhy, ale třeba také produkt s příchutí gyros. Záleží tedy pouze na vašich chuťových preferencích.
Korbáčiky z hlediska zdraví
Ačkoli jsou tyto mléčné produkty ve střední Evropě velmi oblíbené, rozhodně se nejedná o hit zdravého jídelníčku. Právě naopak. Kromě toho, že jsou silně zakyselující, obsahují společně s jadelem nejvíce soli (5 g NaCl na 100 g). Klidně si je tedy jednou za čas dejte, každodenní konzumaci bychom vám ovšem určitě nedoporučovali.
Zajímavosti o korbáčicích
- Název lze do češtiny přeložit jako „malý bič“, což odkazuje ke spletenému tvaru.
- Do Registru chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení Evropské unie je dnes zapsán Oravský a Zázrivský korbáčik, které se jinde vyrábět nemohou.
- Tento sýr se tradičně vyrábí i na Valašsku, takže si je možné pořídit třeba také beskydský korbáčik.
- Jak už jsme zmínili, tento mléčný výrobek se hojně vyrábí také v Polsku, a to především na jihu (hranice se Slovenskem).
- Tyto sýry se vyrábějí z ovčího nebo kravského mléka.