Camembert v dřevěné krabičce seženete i u nás v obchodě. Možná to ale nebude trvat dlouho a tyto produkty z regálů zcela vymizí. Evropská unie totiž navrhuje zákon o tom, že by se veškeré obaly měly dát zrecyklovat. To ale u dřevěných krabiček možné není.
Plastové a papírové obaly se dají třídit. Dřevěné krabičky sýrů se ale vyhazují do směsného odpadu, což by chtěla EU změnit. Francouzi se ale proti nápadu bouří. Obaly totiž mají svůj původ už v 19. století a dřevěné krabičky mají při zpracování sýra své využití.
Dopad na 45 velkých podniků
Ve Francii se v dřevěných krabicích prodávají nejen sýry, ale někdy také některé druhy ovoce a zeleniny. Nový zákon EU by sice obaly přímo nezakázal, požadoval by ale jejich recyklaci. A zavést kontejnery na dřevěný odpad by plošně nedávalo smysl, vysvětluje Blesk.
„Obaly z lehkého dřeva, to dnes ve Francii znamená dva tisíce pracovních míst a 45 podniků, na které to bude mít dopad,“ říká pro TF1 Claire Lacroixová, ředitelka Groupe Lacroix, firmy, která se zabývá výrobou krabiček.
Sýry ve dřevě mají své opodstatnění
Mnoho lidí u nás to neví, ale camembert v dřevěných krabičkách se dělá především proto, že obal pomáhá při jejich zpracování. A to nejen v případě, že ho děláte na grilu, ale třeba i při pečení v troubě.
Pokud děláte camembert na grilu, dejte ho tam i se spodní částí krabičky, radí Naše zahrada. Horké uhlíky sice dřevo spálí, sýr si ale mezitím vytvoří dostatečně silnou krustu a nevyteče tak.
A pokud připravujete camembert v troubě, máme pro vás skvělý tip. Nechte ho ve spodní části krabičky a nakrojte ho shora do tvaru kříže. Potom ho posypte bylinkami a nechte roztéct. Krabička se vám naplní a vy potom můžete do sýru namáčet třeba opečený chléb.
Zdroj: Prima Fresh, Lemonde, Blesk, Naše zahrada, John Eats Cheese, TF1
Autor: Šárka Cvrkalová