Jane Austen byla anglická spisovatelka žijící na přelomu 18. a 19. století. Proslavila se mnoha romány, kromě toho byla ale také vynikající hospodyňkou. Z její doby se dochoval i recept na slavný jablečný koláč, který rozhodně musíte doma zkusit.
Jablečný koláč, který měla Jane Austen ve své kuchařce, je na přípravu velmi snadný, zároveň je ale jasné, že je lahodný a hodí se k pohoštění jak rodiny, tak i nějaké větší slavnostní návštěvy. Nebojte se ho tak naservírovat komukoli.
Koláč podle Jane Austen
Na přípravu koláče podle Jane Austen budete potřebovat listové těsto, kilogram jablek, půl šálku vody, celou i mletou skořici, 4 lžíce krystalového cukru, kůru z citronu a změklé máslo.
Vyšší pečicí formu vymažte máslem a vyplňte její dno i okraje listovým těstem. Nastrouhejte si jablka, která následně povaříte ve vodě společně s celou skořicí. Vznikne vám pyré, kterým vyplníte těsto.
Směs následně posypte citronovou kůrou, cukrem a skořicí a celý koláč přikryjte další vrstvou listového těsta. Před pečením do horní části koláče udělejte několik průřezů nožem.
Do trouby s tím
Koláč se peče na 170 °C zhruba 35 minut. Jeho okraje by měly být křehké a krásně křupavé. Uvnitř bude ale vláčný a nadýchaný.
Po dopečení ho nechte zhruba 2 hodiny vychladnout, podávat by se měl zcela studený. Můžete k němu nakrájet na plátky čerstvá jablka, která ještě obalíte ve skořici a na pánvi lehce osmahnete.
Koláč je skvělým dezertem k odpolední kávě, hodí se ale také jako sytá snídaně nebo lahodná večeře. Je jen na vás, v jakou část dne a k jaké příležitosti si ho vychutnáte.
Zdroj: Tin House, The Pile of Sticks Home, Jane Austen
Autor: Šárka Cvrkalová