K receptu na následující italský koláč jsem se dostala přes kamarádku, která ho má od známé z Itálie. Zatímco naše české babičky pečou nejčastěji buchty nebo koláče s borůvkami, v Itálii je oblíbeným právě tento dezert. Připravte si ho doma i vy.
Když jsem ho poprvé ochutnala, zamilovala jsem si ho. Když jsem se potom doslechla, že jde o italský recept, hned jsem ho musela mít ve své domácí kuchařce. A od té doby ho připravuji poměrně pravidelně.
Co budete potřebovat?
Na přípravě italského koláče není nic náročného. Připravte si 300 gramů pšeničné hladké mouky, 150 gramů cukru, prášek do pečiva, špetku soli, citronovou kůru, 150 gramů másla a vajíčko.
Na náplň budete potřebovat 650 mililitrů mléka, citronovou kůru, vanilkový lusk, 2 žloutky, 2 vajíčka, 65 gramů mouky, 100 gramů cukru a 15 gramů másla. Na dokončení si potom připravte ještě vajíčko, piniové oříšky či mandle a moučkový cukr.
Jak na přípravu
Nejprve připravte těsto. Smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, citronovou kůru a máslo. Do drobenky pak zapracujte vajíčko. Těsto nechte hodinu uležet a dejte se mezitím do náplně.
Mléko zahřejte k varu a smíchejte s citronovou kůrou a semínky z vanilkového lusku. Potom přidejte žloutky, vajíčka, sůl a mouku. Směs nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte formu a dejte do ní polovinu těsta. To potřete náplní a přiklopte zbytkem těsta. Povrch koláče potřete vajíčkem a posypte oříšky.
Vše pečte asi 45 minut. Nakonec už jen zbývá koláč posypat cukrem a můžete podávat. Hodí se k němu čerstvé ovoce a šlehačka, vynikající je odpoledne ke kávě, nebo s kakaem k snídani.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová