Mirka van Gils Slavíková na své sociální síti pravidelně sdílí s fanoušky recepty na své oblíbené dezerty. Cukrářka se v minulosti podělila například s meruňkovými tartaletkami nebo perníkem. Tentokrát naučila sledující, jak se dělá kokosový dort.
V krátkém videu Mirka předvádí, že připravit si doma kokosový dort není vůbec složité. Pokud se budete držet jejího receptu, rozhodně se vám povede. A to i v případě, že si v kuchyni právě nevěříte.
Zdraví přínosný kokos
Kokos je v české kuchyni při tvorbě dezertů používán velmi hojně. Oblíbený je ale nejen pro svou chuť. Tyto plody mají také velké množství vitamínů a látek prospěšných pro naše tělo.
Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce obsahují kokosy jen minimum sacharidů. Z minerálů v nich najdeme mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí, uvádí Healthline.
V kokosu jsou dále obsaženy měď a železo, které pomáhají vytvořit červené krvinky, a antioxidační selen zase umí ochránit naše buňky. Ovoce zabraňuje dehydrataci těla, je prevencí před záněty a chrání například dásně před různými infekcemi.
Jak na kokosový dort
Na přípravu dortu podle Mirky van Gils Slavíkové budete potřebovat 170 gramů másla, 300 gramů cukru, 280 gramů mouky, 15 gramů kypřicího prášku, špetku soli, 220 gramů kokosového mléka, 70 gramů strouhaného kokosu a kůru z citronu.
Dále si na náplň a ozdobení dortu připravte 300 gramů másla, 200 gramů moučkového cukru, 75 gramů kokosového mléka, 100 gramů opraženého strouhaného kokosu, 50 gramů rybízového džemu a kokos na obsypání dortu.
Vyšlehejte si máslo s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Potom přidávejte bílky, nakonec kokosové mléko. Do směsi prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte sůl.
Vše smíchejte s kokosem a těsto dejte do formy. Pečte ho na 180 °C asi 45 minut. Mezitím si připravte krém.
Máslo smíchejte s cukrem, přidejte kokosové mléko a strouhaný kokos. Korpus rozdělte na tři díly. První potřete krémem, přiložte druhý plátek a ten natřete džemem. Potom přiložte třetí plátek a celý dort obmažte krémem a posypte kokosem. Nechte zatuhnout a můžete podávat.
Zdroj: Instagram, Healthline, iDNES
Autor: Šárka Cvrkalová