Už na první dobrou je jasné, že Kokkinisto je neobyčejné jídlo ze zahraniční kuchyně. Jak název napovídá, jedná se o pokrm z Řecka, konkrétně o speciální guláš, který se podává obvykle se špagetami. Jeho tajemstvím je použití kvalitního červeného vína a dlouhotrvající příprava.
Pokud patříte k milovníkům masa, kteří nedají dopustit na kvalitní omáčky, rozhodně jde o jídlo pro vás. Na jeho přípravu budete sice potřebovat trochu času a trpělivosti, nejde ale jinak o nijak složitý recept.
Šťavnaté maso s vůní skořice
Kokkinisto je šťavnaté maso vařené v omáčce z rajčat, červeného vína a skořice. Jeho vůně je originální a nepřipomíná nic jiného na celém světě. Kvalitními ingrediencemi a poctivým dlouhým vařením docílíte výsledku, který bude stát za to.
Pokud se vám sbíhají sliny už jen z tohoto popisu, není nic jednoduššího, než zajet do obchodu na nákup a pak se pustit do práce. Tímto jídlem pohostíte celou rodinu a jistě jím nepohrdne nikdo z vašich známých.
Na přípravu budete potřebovat hovězí maso nakrájené na kostky, červené, ideálně středně suché víno, hovězí vývar, cibuli, česnek, konzervovaná rajčata, protlak, bobkový list, skořici, cukr, sůl, pepř a hřebíček.
Dejte si na čas
Maso nejprve osolte a opepřete. Potom ho na rozpáleném oleji nechte zatáhnout. Orestujte si cibulku, kterou podlijte vodou a přidejte maso. To nechte zhruba půl hodiny na mírném plamenu dusit.
Teprve poté ho opakovaně podlévejte vínem a duste v něm. Následně po půl hodině přidejte vývar, protlak a rajčata, česnek, koření a zbytek vína a vše nechte ideálně alespoň hodinu a půl vařit na mírném ohni.
Závěrem přidejte do jídla nasekanou čerstvou petržel nebo šalotku a vše podávejte s těstovinami. Ačkoli se jídlo dá konzumovat i třeba s kolínky, nejtypičtější jsou špagety. Někteří lidé ale nedají dopustit na krajíc chleba, který budou k omáčce přikusovat.
Zdroj: Taste Atlas, My Greek Dish, Super Golden Bakes
Autor: Šárka Cvrkalová