Některá jídla jednoduše chutnají v zimě jinak než v létě. Kohout na pomerančích je pokrm, který si můžete dát během celého roku. My ho ale v rodině děláme obvykle asi týden před Vánoci. Tak nějak se pro nás jedná o tradiční pokrm, který připomíná zimní období a značí brzký příchod svátků.
Maso kohouta je podstatně tužší a obsahuje méně tuku než maso mladého kuřete. Jde tedy sice o pokrm, který musíte déle připravovat, zároveň má ale výraznější chuť masa, vysvětluje Receptia.
Pozor na zásadní chyby
Upéct kohouta není žádná velká věda. Přesto ale mnoho lidí dělá zásadní chyby, kvůli kterým potom výsledek zdaleka není takový, jaký by být mohl. Kohout je zpravidla tužší maso, takže je velmi důležité jej před pečením řádně naložit, aby byl šťavnatý a měkký, radí Hospodářské Noviny.
Maso také potřebuje delší dobu pečení, ale při nižší teplotě. Mnoho lidí dělá tu chybu, že pečou kohouta při vysokých teplotách, což vede k vysušení masa. Důležité také je maso při pečení zakrýt alobalem, což zajišťuje šťavnatost pokrmu.
Recept na kohouta na pomerančích
Na přípravu pokrmu budete potřebovat celého kohouta o hmotnosti asi 3 kilogramy, 4 pomeranče, 2 lžíce olivového oleje, sůl, tymián, 2 stroužky česneku a 100 mililitrů bílého vína. Podle chuti můžete použít také med.
Kohouta očistěte a osušte. Osolte maso zevnitř i zvnějšku, opepřete ho a potřete nasekaným tymiánem. Do dutiny vložte 2 pomeranče nakrájené na čtvrtky a česnek. Povrch kohouta potřete olivovým olejem a medem. Zbylé 2 pomeranče nakrájejte na plátky a rozložte kolem masa.
Vše zalijte bílým vínem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C přikryté alobalem. Pečte kohouta asi 3 hodiny, občas ho podlévejte šťávou. Poslední půlhodinu pečte bez alobalu, aby maso zezlátlo. Podává se pak s bramborami, které promícháte s vypečenými pomeranči.
Zdroj: Autorský recept, Hospodářské Noviny, Vaření, Receptia
Autor: Šárka Cvrkalová