Říká se mu kočičí tanec nebo také kočičí svatba. A stejně jako má pokrm více názvů, má také různě po republice více variant. Ačkoli to zní jako název nějakého filmu, jde ve skutečnosti o jídlo. A některou z jeho verzí si doma můžete snadno připravit i vy.
Kočičí tanec je staročeské jídlo, které je známo v mnoha kombinacích. Zatímco někde jde o kombinaci krup, čočky a hrachu, jinde jsou pod tímto názvem známé brambory se zelím, popisuje server Jak v kuchyni.
Ať už si vyberete kteroukoli podobu receptu, pochutnáte si a vaše chuťové pohárky vám poděkují. Ani jedna z variant přitom není nijak náročná na přípravu. Pokud chcete zjistit, který recept je ten nejlepší, klidně můžete vyzkoušet všechny.
Kočičí tanec z krup a čočky
Na první verzi pokrmu budete podle webu Jak v kuchyni potřebovat 250 g krup, 250 g červené čočky, 150 g slaniny, 3 stroužky česneku, jednu cibuli, sůl a oregano. Kroupy namočte a nechte nabobtnat, pak je 20 minut povařte.
Čočku vařte zhruba 10–15 minut. Slaninu osmažte do křupava, ve výpeku pak opečte cibuli a česnek, obě suroviny nakrájejte najemno. Do pánve přidejte kroupy a čočku, osolte, přidejte oregano a vše pořádně promíchejte. Nakonec podávejte ozdobené slaninou.
Kočičí tanec z hrachu
Druhá verze receptu také využívá luštěniny, místo čočky však tentokrát hraje hlavní roli hrách. Na porci pro 4 osoby budete podle České televize potřebovat 300 g hrachu, jeden bobkový list, 150 g krup, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 stroužky česneku, olej a jednu cibuli.
Hrách si ideálně připravte den předem. Propláchněte ho v cedníku a nechte nabobtnat. Druhý den ho spolu s bobkovým listem uvařte doměkka. Pak už v podstatě postupujete stejně jako v předešlém případě. Recepty jsou si velmi podobné.
Kočičí svatba jako brambory se zelím
Zato poslední verze kočičího tance je od prvních dvou zcela odlišná. Jak na nejoblíbenější jídlo Jaroslava Haška, autora legendárního Švejka, radí Český rozhlas.
Potřebovat budete brambory, cibuli, sádlo, sůl, pepř, červené kysané zelí, feferonky, špek nebo kousek uzeniny a vajíčko.
Brambory uvařte ve slupce, následně je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi si na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a přidejte brambory. Ty restujte, dokud nezískají nazlátlou kůrku.
Pak přidejte kysané zelí, feferonky a špek nebo uzeninu, osolte a opepřete a pořádně vše promíchejte. Závěrem přidejte vajíčko a můžete podávat.
Zdroj: Česká televize, Český rozhlas, Jak v kuchyni
Autor: Šárka Cvrkalová