Kočičí jazýčky jsou oblíbený sladký pokrm. Na tom se Češi s Italy shodnou. Ve všem ostatním ale názory na tuto laskominu s našimi zahraničními přáteli nesdílíme. Kočičí jazýčky podle Emanuela Ridiho tak nejspíš budou zcela jiné, než byste čekali.
Podle serveru Top recepty se k nám dostaly kočičí jazýčky z Rakouska. V České republice je koupíte v krabičce s koťátky na obalu. Oblíbená čokoládová sladkost byla u dětí velmi populární a i dnes se dá sehnat prakticky v každé samoobsluze. Kočičí jazýčky tak zná snad zástupce každé generace.
Když ale promluvíte o kočičích jazýčcích před Italy, představí si něco úplně jiného. U nich se totiž pod tímto názvem skrývá placatá sušenka ze sladkého těsta, která se konzumuje například ke kávě.
Recept na ni před časem představil i původem italský kuchař Emanuele Ridi, který v současné době žije v Praze. Kvůli svému původu je ale známý především představováním italských receptů českým fanouškům.
Kočičí jazýčky podle Emanuela Ridiho
V originále je v zahraničí pochoutka známá jako lingue di gatto. Doslovný překlad je skutečně kočičí jazyky. Tvarem se podobají nám známým sladkostem, jsou jen méně vykrojené, a jde tak spíše o oválky.
Na jejich přípravu budete potřebovat 100 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 100 gramů moučkového cukru, 4 bílky a jeden vanilkový cukr. Už ze samotných surovin je zjevné, že budou jazýčky připomínat chutí vánoční cukroví.
Příprava těsta je velmi jednoduchá. V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem a potom postupně přidávejte prosátou mouku s vanilkovým cukrem. Nakonec do těsta vmíchejte vyšlehané bílky.
Směs následně vložte do cukrářského pytlíku a na pečicí papír vymačkejte zhruba 6 centimetrů dlouhé válečky. Ty následně vařečkou rozplácněte a nechte péct v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut dozlatova.
Zdroj: Prima fresh, Top recepty, S Italem v kuchyni, Stephania’s Kitchenette
Autor: Šárka Cvrkalová