Kobří srdce: Při podávání ještě bije. Ze zbytků hada se pak dělá celé menu

Zdroj: Shutterstock

Pokud patříte k milovníkům netradičních jídel a rádi zkoušíte i trochu kontroverznější věci, Asie je pro vás v tomto ohledu rozhodně nejzajímavějším kontinentem. Každý ví, že například v Číně či Japonsku se dá ochutnat řada velmi zajímavých pokrmů. Slyšeli jste už ale o vietnamském hadím srdci?

Vietnamští obyvatelé žijící v hadí vesnici Le Mat znají tuto „pochoutku“ velmi dobře. Právě zde se totiž hadi, konkrétně kobry, loví pravidelně. A odsud také jídlo pochází. Rozšířené je nicméně dnes po celé zemi, píše Matador Network.

Bije ještě během servírování

Ve Vietnamu najdete celou řadu hadích restaurací, kde si můžete dát nejrůznější pokrmy s těmito zvířaty spojené. Jen ty nejsilnější povahy si nicméně objednají specialitu, která je mimo jiné velmi drahá: kobří srdce.

Na pokrmu není zajímavé jenom to, o co se vlastně jedná, ale také způsob jeho podávání. Had je totiž zabit přímo před zákazníkem, aby bylo jasně vidět, že jde skutečně o srdce kobry.

To se hodí do sklenice, ve keré je namíchaný drink z hadí krve a několika dalších ingrediencí, které podle Texas Real Food mají především přebít železitou chuť tekutiny. Srdce často během servírování ještě bije.

Žádné plýtvání

Had, který zemře kvůli takovému drinku, je následně nadále zpracováván. Z jednoho zvířete se dá připravit celá řada pokrmů. Jeho krev a žluč se například smíchá s rýžovým vínem a vznikne další velmi zajímavý nápoj, uvádí Taste Winchester History.

Had se následně vykuchá a vyčistí, stáhne se z kůže a vaří se. Poté se z něj připravuje polévka z hadích vajec, grilovaná hadí žebra, hadí jarní závitky nebo dušený hadí žaludek.

Pokud budete mít někdy možnost navštívit Vietnam a máte žaludek na to vyzkoušet podobný jídelníček, připravte si peněženku. Ceny podobných pokrmů rozhodně nejsou nízké.

Zdroj: Taste Winchester History, Deník, iDNES, Texas Real Food, Matador Network

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz