U nás se na Štědrý večer konzumuje tradičně kapr a bramborový salát. V jiných zemích jsou ale večeře jiné. Jistě znáte nějaké ty zahraniční tradice, zajímali jste se někdy ale o to, co se jí na Vánoce v severských zemích?
Kinkku je tradiční finské vánoční pečené vepřové, které je nedílnou součástí štědrovečerní večeře. Tento pokrm má ve finské kultuře hluboké kořeny a je považován za jeden z nejdůležitějších prvků vánočních oslav, píše Cookipedia.
Původ tradice
Kinkku má ve Finsku dlouholetou tradici a jeho příprava je spojena s vánočními svátky již po generace. Původně se jednalo o způsob, jak využít vepřové maso v zimním období, kdy byly zásoby jídla omezené, vysvětluje My Heritage.
Příprava velkého kusu masa byla významnou rodinnou událostí, která symbolizovala dostatek a pohostinnost. Dnes vám tato pochoutka umožní vychutnat si opravdovou chuť tradičního finského vánočního jídla.
Připravte si pokrm doma
Možná si chcete ozvláštnit Vánoce, možná si pokrm připravíte v některý z vánočních svátků. Příprava receptu je každopádně snadná.
Potřebovat budete 3 – 4 kg vepřové kýty, sůl, nové koření, hřebíček, hořčici, strouhanku a vejce na potření.
Vepřovou kýtu důkladně omyjte a osušte. Osolte ji a opepřete ze všech stran. Připravte si marinádu ze strouhanky, hořčice a koření. Potřete kýtu touto marinádou, potom ji pečte v předehřáté troubě při 150 °C po dobu přibližně 3 hodin.
Během pečení občas podlévejte masovou šťávou. Před dokončením potřete kýtu vejcem, abyste docílili křupavé zlatavé kůrčičky. Teplotu zvyšte na závěr na 200 °C po dobu 15 minut pro dokonalou kůrčičku. Podávejte pokrm tradičně s brambrovým salátem, nakládanou zeleninou a dalšími vánočními přílohami.
Zdroj: Cookipedia, My Heritage, Mr. Panini, Lux Life Finn, Finding Feasts
Autor: Šárka Cvrkalová