Nový Zéland je proslulou zemí neuvěřitelných krás, které rozhodně stojí za vidění. Kdo měl možnost tuto zemi navštívit, ten odsud odjížděl se vzpomínkami, které si uchová na celý život. Není sporu o tom, že Nový Zéland nabízí mnoho k vidění.
I když Nový Zéland není světově proslulý svými kulinářskými lahůdkami, určitě existují některá jídla, která tuto zemi definují. Co rozhodně ochutnat?
Kina
Zatímco my si pod tímto slovíčkem představíme prostor pro promítání filmů, kam chlapci berou dívky na rande, na Novém Zélandu je slovíčko kina místní název pro druh mořského ježka.
Kina je už po staletí typickou novozélandskou pochoutkou. Tento mořský ježek má špičatou vnější schránku a naopak velmi jemný masitý vnitřek.
Jaffas
„Jaffas je oblíbená australská a novozélandská cukrovinka sestávající z malých kuliček čokolády pokrytých červeně zbarvenou pomerančovou kůrou,“ popisuje tasteatlas.com.
Tahle sladkost získala své jméno po pomeranči Jaffa a poprvé byla vyrobena v roce 1931. Jaffas sou tak oblíbené, že se dokonce každoročně koná Jaffský závod v nejstrmější ulici světa na Novém Zélandu, kde sladkosti někdy dosahují rychlosti 100 km/h.
Anzac
Sušenky Anzac jsou sladké sušenky vyrobené z kombinace mouky, ovsa, zlatého sirupu, másla, cukru, kokosu a sody.
I když původ těchto sušenek není jasný, Austrálie i Nový Zéland tvrdí, že vynalezly sušenky Anzac, které známe dnes.
Manuka med
Jedním z klasických pokrmů na Novém Zélandu je také proslulý manuka med. „Na mezinárodním trhu je manukový med velmi vyhledávaný pro své léčebné účely,“ odhaluje nzpocketguide.com.
Čím je manuka složka medu čistší, tím je zdravější a dražší. Manuka med je také skvělým suvenýrem, který si můžete přivézt domů.
Krispie
Krispie je oblíbená novozélandská opečená sušenka, která se skládá z pšeničné mouky, cukru a kokosu.
Krispies mají křupavou texturu a vyznačují se příchutí praženého kokosu. Místní lidé by vám doporučili máčet si sušenky například do mléka.
Koláč se slaninou a vejci
Dalším velmi oblíbeným jídlem na Novém Zélandu je slaný koláč se slaninou a vejci. Skládá se z kombinace listového těsta, vaječných žloutků a slané slaniny.
Je stálicí po celé zemi a mnoho lidí doporučuje koláč konzumovat, když se ochladí. Při podávání se doporučuje polít ho kečupem nebo jakoukoli rajčatovou omáčkou.
Zdroj: tasteatlas.com, nzpocketguide.com
Autor: Karolína Nezbedová