Kešu patří mezi ořechy, které jsou konzumovány nejen kvůli své chuti, ale také díky pozitivním účinkům na naše zdraví. Seznamme se tedy blíže s touto kvalitní potravinou, jíž bychom měli zařadit do svého jídelníčku.
Původ a rozšíření kešu ořechů
Kešu ořechy, což jsou jedlé nažky z tropického stromu s botanickým názvem ledvinovník západní (Anacardium occidentale), mají svůj původ na severovýchodě Jižní Ameriky. Původně byly ostatně využívány především v Brazílii. Díky portugalským mořeplavcům se ale už v 16. století dostaly do Indie a odtud do dalších částí světa. Aktuálně je ledvinovník západní pěstován na plantážích v tropických oblastech, a to v Asii, Africe a Jižní Americe. To vše svědčí o jejich velké oblibě.
Kde lze kešu ořechy ochutnat?
Kešu ořechy se dají již dlouho bez větších problémů sehnat i v České republice. Mají je totiž prakticky všude. Používají se přitom i do teplých pokrmů, a to především v orientálních kuchyni. Doporučujeme proto např. ochutnat thajské kuře s kešu v některé z asijských restaurací. A pokud se chystáte do jižní či jihovýchodní Asie, určitě si nezapomeňte dát nějakou místní specialitu. Na Západě mají v každém případě kešu ořechy široké uplatnění. Vyrábějí se z nich dokonce veganské „sýry“, které neobsahují lepek ani cholesterol.
Doporučujeme: budete-li si pořizovat kešu ořechy, dbejte, ať nejsou solené. Ty jsou totiž mnohem zdravější. Na druhou stranu by měly být vždy tepelné upravené, a to alespoň částečně opražené, protože syrové obsahují těkavý olej kardol, jenž působí negativně na pokožku.
Co si z kešu ořechů připravit?
Kešu ořechy chutnají lehce nasládle a mají celkově příjemnou chuť. Jejich uplatnění v kuchyni je tedy široké. Před použitím ovšem doporučujeme namočení (stačí na dvě hodiny), neboť tím zvýšíte jejich stravitelnost. V každém případě se např. hodí na přípravu ořechového másla (stačí je rozmixovat). To si je možné namazat na pečivo, ale uplatnění může nalézt také v různých variantách smothie. Navíc mohou být kešu ořechy součástí pesta a nasekané je lze přidat do polévek, dezertů, pomazánek, salátů nebo rizota.
Kešu ořechy jsou výtečným zdrojem zdravých tuků
Kešu oříšky jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Obsahují např. bílkoviny, vlákninu, vitamíny ze skupiny B-komplex a celou řadu minerálů. Především jsou ale zdrojem kvalitních tuků. Vyskytují se v nich omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, což je společná vlastnost s ostatními ořechy. Díky tomu mají pozitivní vliv na trávení a posilují nervovou soustavu (účinkují při podráždění či depresivních stavech). Navíc pomáhají při únavě či chudokrevnosti, snižují cholesterol a krevní tlak a podporují regeneraci. Ženám pak mohou ulevit při bolestivé menstruaci.
Mohlo by vás zajímat: kešu ořechy nám mohou pomoci i se vzhledem. Kladně totiž působí na pokožku, vlasy anebo třeba nehty.
Zajímavosti o kešu ořeších
- Název „kešu“ pochází z portugalského „caje“. Znamená to ořech, jenž se sám pěstuje.
- Kešu ořechy se konkrétně nacházejí v plodech ledvinovníku západního, jimž se rovněž říká „kešu jablka“, neboť se jedná o ovoce. Ačkoli se používají zejména jako krmivo pro dobytek, jsou z nich vyráběny i džusy, kompoty nebo džemy.
- Kešu ořechy jsou velmi oblíbené v Indii, čemuž ovšem příliš neodpovídá místní název. Říká se jim totiž „sloní vši“.
- O celosvětové oblíbenosti kešu ořechů svědčí množství, kolik jich je každoročně vypěstováno. Roční produkce totiž činí téměř 4,5 milionu metrických tun.
- Jak už jsme naznačili, využití jednotlivých částí ledvinovníku západního se neomezuje pouze na jedlé nažky. Z výše zmíněného kardolu se např. vyrábějí barvy, laky nebo lepidla. Výtažky z listů se zase používají jako příměs do zubních past.