Kedlubna: Opomíjená zelenina ukrývá mnoho benefitů pro naše zdraví

Kedluben
Zdroj: barmalini / Shutterstock.com

Kedlubny jsou sezónní zeleninou, která se obvykle pěstuje v létě a na podzim. Mnozí lidé je v jídelníčku využívají výjimečně, což je velká škoda. Kedlubna je totiž výborným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. A hlavně skvěle chutná.

Kedlubna je zelenina příbuzná zelí, brokolici a květáku. Když si ji vybíráte v obchodě, vyberte si tu s pevnou, hladkou a suchou slupkou.

Různé možnosti využití

Kedlubny lze skladovat v suchu a chladu po dobu několika týdnů a lze je také zamrazit.

Výhodou kedluben je jejich využití jak v syrové, tak ve vařené formě. Jsou proto často používány v kuchyni k přípravě polévek, salátů, zeleninových pokrmů a dalších jídel.

Navíc jejich použitím získáte dietní jídlo plné důležitých látek pro vaše zdraví.

Zelenina plná zdraví

Největším plusem této zeleniny je vysoký obsah vitamínu C. Také je skvělým antioxidantem, který chrání lidské tělo, napomáhá hojení ran a celkově působí pozitivně na imunitní systém.

Dle serveru Heal with food poskytne 30 g kedlubny lidskému tělu neuvěřitelných 29 % denní dávky tohoto vitamínu.

Kromě vitamínu C je kedlubna významným zdrojem vitamínu B6, který kromě již zmíněné podpory imunitního systému podporuje metabolismus bílkovin a tvorbu červených krvinek.

Tím však benefity kedlubny nekončí! Cca 135 g kedlubny pokryje přibližně 17 % denní potřeby vlákniny. Navíc je také zdrojem draslíku a mnoha minerálů.

Dle serveru National Library of Medicine je strava s vysokým obsahem zeleniny bohaté na antioxidanty, jako je právě kedlubna, spojena se sníženým rizikem cukrovky, metabolických onemocnění a předčasné smrti.

Nebojte se vařené kedlubny

Většina lidí kedlubny upřednostňuje v syrové formě. Existuje však velké množství receptů s vařenou kedlubnou, které stojí za to vyzkoušet.

My vám představíme například recept na vařenou kedlubnu s kuřecím masem.

Připravte si 2–4 kedlubny, 600 g brambor, 400 g kuřecích prsou, 250 ml smetany, 100 g nastrouhaného sýra, 100 g anglické slaniny, pepř, sůl a muškátový oříšek.

Kedlubny a brambory nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm a dejte do vroucí vody na 5 minut vařit. Vedle na pánvi si osmahněte nakrájená kuřecí prsa, která předtím osolíte a opepříte.

Poté si připravte pekáč, vymažte jej máslem a naskládejte na něj brambory a kedlubny. Druhou vrstvou pak bude osmažené kuřecí maso. Na něj vyskládejte anglickou slaninu nakrájenou na proužky.

Nakonec si v míse smíchejte smetanu, sýr a muškátový oříšek a touto směsí zalijte připravenou směs v pekáči.

Tento výborný a dietní oběd či večeři pečte při 180 °C asi 30 minut.

Zdroje: National Library of Medicine, Healthline, Heal with food, Rozhlas

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz