Cukroví k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. V každé domácnosti se připravuje něco jiného. Někde si vystačí se třemi druhy, jinde jich během svátků na podnosech najdete hned několik.
Pečení a celková příprava vánočního cukroví je tradice, kterou i v dnešní době stále mnoho lidí dodržuje. I když to tak možná nevypadá, Vánoce se k nám blíží mílovými kroky. Nabízí se tedy otázka, kdy začít péct cukroví?
První adventní víkend
O prvním adventním víkendu, který tento rok nastává 26. a 27. listopadu, se můžete pustit do pečení suchých druhů cukroví, kterým svědčí dlouhé provlhnutí.
Patří sem například perníčky, které potřebují dostatek času, aby do Vánoc stihly krásně změknout. Upéct můžete také linecké, které se dá podle webu Pro ženy připravit hned na několik způsobů, a tím si ušetříte čas.
Linecké tak můžete naplnit marmeládou, zrovna tak i krémem, máčet jej v čokoládě a vyhrát si s jedním druhem těsta na vícero způsobů.
Druhá adventní neděle
Během druhé adventní neděle je na čase pustit se do pracen nebo tolik oblíbených vanilkových rohlíčků. Ty totiž ve většině domácností během svátků nesmí chybět.
Připravit můžete také išelské cukroví nebo plněné ořechy. Také se v tomto období pomaličku můžete pustit do plnění marmeládových druhů, aby se do svátků rozležely.
Třetí adventní neděle
Zbývá týden do Vánoc a vy se můžete dát do přípravy máslových krémů. Těmi se potom plní například ořechy.
Nejen cukroví plněné krémem, ale také to, které jste potírali marmeládou, skladujte v chladnu. Při správném skladování vydrží až do ledna.
Na poslední chvíli vánočku
Na poslední chvíli je podle webu Maminka nejvyšší čas pustit se do pečení vánočky. V některých domácnostech si ji donesou kupovanou z obchodu, jinde se ale stále drží tradice a peče se vánočka domácí.
Jak urychlit změknutí perníčků?
Perníčky jsou bezesporu tím druhem cukroví, které se peče jako první. Web Magazín recepty radí nechat je uležet alespoň tři týdny.
Pokud by vám perníčky nechtěly měknout a čas nemilosrdně běžel, můžete dát do krabice půlku jablka, a to po každých dvou dnech měnit.
Zdroj: prozeny.cz, maminka.cz, magazin.recepty.cz, idnes.cz
Autor: Natálie Kabourková