V České republice je řízek považován skoro až za sváteční jídlo. Pořádný kus masa obalený ve strouhance a smažený v oleji se podává k bramborám nebo k bramborovému salátu, třeba když někdo slaví narozeniny. Dokonce jím někteří z nás nahrazují na Vánoce kapra. Znáte ale historii tohoto pokrmu?
Klasický vídeňský řízek má bohatou historii. Překvapivě ale nevznikl v Rakousku, jak by se z jeho názvu mohlo zdát. Pochází totiž z Itálie, informuje server Řízky. Tam na něj v 19. století narazil v jednom z hotelů rakouský vojevůdce maršál Josef Václav Radecký.
Tehdy bylo kuřecí maso obalené ve směsi vajíček, strouhanky a parmezánu. Radeckého jídlo nadchlo natolik, že ihned poslal zprávu s receptem vrchnímu kuchaři Františka Josefa I. Ten parmezán neobjevil, a proto maso obalil pouze ve strouhance, píše Deník.
Jelikož si císař velmi pochutnal, stal se řízek součástí všech slavnostních tabulí. A tak je tomu prakticky i dodnes. Existuje ale několik druhů řízků. Kromě klasického kuřecího či vepřového je to například řízek holandský či řízek Cordon bleu. I k tomu se pojí zajímavá historie.
Francouzi totiž řízek jako takový nikdy neměli příliš v oblibě. Maso jim připadalo suché a pokrm pro ně nebyl dostatečně slavnostní. Pak je ale napadlo do masa přidat ještě šunku a sýr. Když pak takový výtvor obalili ve strouhance a osmažili, vznikl pokrm, který dnes známe pod názvem Cordon bleu.
Černohorský řízek
Když se řekne řízek, já osobně si jako první vybavím ten černohorský. Jde o maso, které je místo strouhanky obalené v bramborovém těstíčku. Doma ho děláme poměrně často, z vlastní zkušenosti tak vím, že je příprava snadná a zabere jen minimum času.
Na černohorský řízek budete potřebovat vepřové maso, brambory, vajíčka, cibuli, česnek, hladkou mouku, koření podle chuti, olej na smažení a strouhaný sýr na posypání.
Maso naklepejte, osolte a obalte v mouce. Z nastrouhaných brambor, vajíček a česneku s cibulkou si připravte těstíčko. Do toho podle chuti přidejte sůl, pepř a majoránku, podle potřeby přidejte hladkou mouku, aby vznikla směs vhodná k obalování.
Maso obalené v těstě osmažte zprudka na oleji a ještě teplé řízky posypte sýrem, který se krásně rozteče. Podávat můžete řízek s bramborovým salátem, u nás ho ale milujeme i s bramborami.
Zdroj: Top recepty, Prima inspirace, Řízky, Deník
Autor: Šárka Cvrkalová