Může se zdát, že zima houbařům nepřeje. Pokud ale panuje mírnější počasí, tak jako letos, můžete vyrazit do lesa a nasbírat si chutné a zdravé houby.
Zimní houbaření
Ačkoli se houbaři vydávají do lesů takřka výhradně od jara do podzimu, rovněž v průběhu zimních měsíců lze nalézt několik druhů hub, ze kterých se dá vytvořit chutná houbová omáčka. Samozřejmě že pokud teplota už několik týdnů klesá k -10 °C, nejenže se vám do lesa moc chtít chodit nebude, ale zřejmě ani nebudete příliš úspěšní. Neklesá-li ovšem teplota dlouhodobě pod nulu, můžete si domů přinést plný košík. Letos přitom velké mrazy rozhodně nezažíváme. Výhodou zimního houbaření je i skutečnost, že v lesích nepotkáte mnoho „konkurentů“.
Kde rostou houby v zimě?
Převážně na stromech. Ano, v zimních měsících nalezneme mezi jedlými houbami především dřevokazné druhy. Ačkoli to nemusí znít nijak vábně, ve skutečnosti jsou tyto houby velmi zdravé, neboť díky cizopasnému způsobu života obsahují velké množství účinných látek. Pokud tedy vyrazíte do lesů a budete úspěšní, můžete si připravit nejen chutnou, ale také zdravou houbovou omáčku, polévku anebo smaženici. Jaké druhy si tedy můžete nasbírat a kde rostou houby v zimě?
Rádce pro houbaře. Vše, co byste měli vědět o jedovatosti hub
Zimní jedlé houby
- Hlíva ústřičná. Jednoznačně nejznámější houba, které se může dařit i v zimě. Hlíva ústřičná je chutná, má široké uplatnění a navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, takže např. snižuje hladinu LDL cholesterolu a zlepšuje imunitu.
- Penízovka sametonohá. Houba rostoucí převážně na kmenech tlejících stromů. Sbírat ji přitom můžete i při velmi nízkých teplotách, a to až kolem -10 °C. Navíc chutná typicky houbově, takže si lze i v zimě připravit chutnou houbovou omáčku z čerstvých hub.
- Ucho Jidášovo. Tento vzhledem poněkud atypický druh u nás roste celoročně, a to zejména na větvích bez černého. Jidášovo ucho je přitom po tisíce let součástí tradiční čínské medicíny a známé je i v evropském lidovém léčitelství.
- Čirůvky. Rod hub, který roste saprotrofně (hniložijně) na zbytích rostlin. Jeho zástupci se tedy často vyskytují na loukách. Jedlá a zároveň zdravá je např. čirůvka dvoubarvá anebo fialová. Druhý jmenovaný druh je ovšem zasyrova jedovatý.
- Opeňka měnlivá. Další dřevokazná houba rostoucí od jara do zimy. Ačkoli je dnes méně známá, v roce 1970 jí v mykologickém sborníku patřilo místo mezi třemi nejoblíbenějšími houbami. z klobouků je přitom výtečná houbová omáčka či polévka.
V České republice existuje 10 000 druhů hub. Najdete tu i druhou nejjedovatější houbu světa