Každá houba je trochu jiná. Žampiony se hodí na zapékání, lišky do omáček

Zdroj: Pixabay

Byli jste už letos na houbách? Pokud ne, rozhodně byste měli vyrazit. Lesy jsou jich totiž plné. Najít můžete klasicky hřiby, ale letos mohu z vlastní zkušenosti říci, že se urodilo také velké množství bedel a žampionů. Víte, že každá houba má specifické zdravotní přínosy a hodí se pro přípravu jiného pokrmu?

Houby jsou cenným zdrojem živin a mají řadu zdravotních přínosů. Obecně jsou nízkokalorické, bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny zejména skupiny B a minerály jako selen, měď a draslík. Mají také antioxidační vlastnosti a mohou podporovat imunitní systém, píše Health.

Zároveň je ale každý druh houby trochu jiný. Některé se hodí spíše do omáček a polévek, jiné na řízky, některé je výhodné sušit, jiné naopak naplnit nádivkou a zapéct.

Žampiony

Žampiony mají vysoký obsah vitamínu D, antioxidantů a selenu. Mohou pomáhat při prevenci rakoviny a podporovat imunitní systém, píše Medicine Net

Tyto houby jsou skvělé do omáček, na pizzu, do salátů nebo grilované jako příloha. Vynikající jsou žampiony také plněné. Stačí z nich odebrat nožičku, jejich klobouk naplnit šunkou a posypat sýrem a zapéct je v troubě.

Klouzci

Klouzků se letos urodilo opravdu hodně a všichni moji přátelé jich z lesů nosí plné koše. Tyto houby jsou bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B. Mají nízký obsah tuku a mohou pomáhat při regulaci hladiny cholesterolu. Výborné jsou do polévek a omáček, hodí se ale také na sušení.

Hříbky

Hříbky mají vysoký obsah antioxidantů, zejména ergothioneinu. Mohou pomáhat při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a podporovat kognitivní funkce.

Tyto houby se v kuchyni hodí prakticky na všechno, záleží na jejich velikosti. Menší hříbky jsou skvělé sušené do omáček, do rizota nebo jako součást houbové směsi, větší hřiby ale můžete využít i na obalování a smažení.

Bedly

Bedly jsou především bohaté na bílkoviny a minerály. Obsahují zejména velké množství draslíku. Mohou pomáhat při regulaci krevního tlaku a podporovat svalovou funkci. Výborné jsou tyto houby smažené v trojobalu a grilované, hodí se ale i do polévek.

Lišky

Tyto oranžově zbarvené houby mají vysoké množství beta-karotenu a vitamínu C. Mohou podporovat zdraví očí a posilovat imunitní systém.Opět jde o vynikající houby do do omáček, připravit je ale můžete tak jako přílohu k masu, nebo z nich udělat smaženici.

Zdroj: Health, UCLA Health, Medicine Net, Top Recepty, Jíme Jinak

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz