Pro některé milovníky kávy je hřích už jen to, že by si měli nápoj osladit. Mnoho lidí si rádo vychutnává typickou nahořklou chuť, jiné osoby ale potřebují kávu obohatit mlékem či cukrem, aby si nápoj vychutnali. Už vás ale někdy napadlo vylepšit kávu máslem, či dokonce solí?
Máslová káva je trend posledních let, který se proslavil především u lidí dodržujících speciální dietu. Máslo nápoj krásně zjemní, zároveň z něj ale udělá dokonalou snídani. Jak?
Vhodné při ketodietě
Někteří lidé si připraví ráno klasickou rozpustnou kávu, místo cukru či mléka do ní ale přidají kousek nesoleného studeného másla. Podle serveru Healthline jde o způsob, jak si dopřát poměrně zdravý začátek dne.
Nápoj máslem často zjemňují lidé, kteří dodržují ketodietu. Dostanou totiž díky tomu do těla vyšší obsah tuku, ale velmi nízký obsah sacharidů. A přitom si pochutnají na jemném nápoji, který by normálně museli upravit pomocí mléka.
Studie z roku 2022 doplňuje, že díky máslu tělo získá také přísun vitamínu E a B12. Máslo může obsahovat i větší množství antioxidantů a omega-3 mastné kyseliny. Káva s máslem tak je podle všeho pro tělo rozhodně zdravější než ta s mlékem.
Osolte si šálek kávy
Další netradiční ingrediencí, kterou v posledních letech mnoho lidí přidává do kávy, je sůl. Možná vás to překvapí, ale právě ta může naprosto změnit chuť nápoje a vy si díky tomu užijete dokonalý požitek.
Podle studie z roku 2016 může přidání soli do kávy odstranit její nepříjemnou hořkost. Mnoho lidí si kávu často sladí, dokonce přeslazuje, aby se právě hořké chuti zbavili. Přidáním špetky soli ale chuť zredukujete mnohem zdravěji.
S informací podle všeho přišel už výzkum v roce 1995, trend solené kávy se ale začal praktikovat až před několika lety v kavárnách, a teprve nedávno lidé začali sůl přidávat do nápoje i doma.
Zdroj: WebMD, Healthline, National Library of Medicine, Oxfor Academic
Autor: Šárka Cvrkalová