Jírovec maďal, tedy strom, na kterém rostou kaštany, se u nás vyskytuje téměř všude. Na druhou stranu kaštanovník setý, na kterém rostou kaštany jedlé, roste v ČR především na jižní Moravě. A právě z jeho plodů si můžete na podzim připravit vynikající krémovou polévku.
Jedlé kaštany se dají běžně koupit na internetu, v některých specializovaných obchodech nebo na farmářských trzích. Vyzkoušejte si z nich připravit vynikající a zdravé jídlo, které potěší úplně každého.
Zdravotní účinky jedlých kaštanů
Jedlé kaštany jsou velmi bohaté na vlákninu, mají nízký obsah tuku a najdete v nich hodně vitamínu B, píše NIH. Kromě toho obsahují minerály jako hořčík, draslík a železo.
Kaštany podporují trávení, pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém a zdraví kostí a dodávají tělu energii, doplňuje k informacím Healthline.
Krémová kaštanová polévka
Na přípravu polévky budete potřebovat 400 gramů loupaných jedlých kaštanů, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 brambory, litr zeleninového vývaru, 200 mililitrů smetany ke šlehání, máslo, sůl, pepř, muškátový oříšek a petrželku na ozdobu.
Na másle osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce ho orestujte. Přidejte nakrájené brambory a kaštany, vše zalijte vývarem a vařte asi 25 minut do změknutí.
Rozmixujte směs tyčovým mixérem, potom přilijte smetanu a dochuťte vše solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku ozdobte petrželkou a podávejte. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu brandy nebo sherry.
Zdroj: Autorský recept, Healthline, NIH, Jedlý Kaštan
Autor: Šárka Cvrkalová