Karel Čapek byl patriotem i v kuchyni. Miloval česká jídla a dobré stolování

Karel_Capek
Zdroj: Profimedia

Patří mezi nejvýznamnější české spisovatele, a kdyby psal v dnešní době, znali bychom i číslo jeho bot. Ačkoliv se Karel Čapek narodil už v 19. století, tak o něm i dnes známe mnoho věcí. Například to, jaké měl rád jídlo.

PhDr. Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích a jeho jméno zůstane již navždy zapsáno v českých dějinách. A jakožto český patriot holdoval zásadně českému jídlu.

Jak vypadal den u Čapků?

Spisovatel měl své pevné zvyky, které dodržoval, ať se dělo, co se dělo. Vstával zásadně před 9. hodinou a jeho snídani tvořily dva loupáky s máslem a káva bez kofeinu se šlehačkou.

Oběd pak následoval v jednu hodinu a vždy musel obsahovat polévku a druhé jídlo. Odpoledne bylo u Čapků ve znamení kávy, která byla opět bezkofeinová, a zákusku.

Večeři si dopřával až kolem 22. hodiny a prý měl ve zvyku ji zapíjet pivem.

Pomáhaly mu služebné

Stejně jako dbal na pravidelné časy jídel, tak si potrpěl i na etiketu u stolu a pěkně prostřenou tabuli.

„Můžete jíst jako bohové, aniž byste zapřáhli nějakého lidského tvora v kuchyni do pětihodinové honičky, neboť dobrý recept je jako dobré drama. Čím méně řečí, tím lepší jádro,“ říkával Čapek.

O stolování se u Čapků starala služebná Helena Šunková, na jejíž vyhlášený štrůdl chodili k Čapkům návštěvy.

Její recept na štrůdl dokonce nedávno oprášily studentky z cukrářské třídy CKP1 a pod vedením své učitelky tento recept oživily.

Helenu poté vystřídala Alžběta Venhodová, která věděla, že spisovatel miluje česká jídla, a strávila se spisovatelem poslední roky jeho života.

Jedině česká kuchyně

Dle serveru Dotyk patřila mezi Čapkova nejoblíběnější jídla svíčková, skopové na divoko nebo bramborové placičky.

Neodolal však ani palačinkám plněným špenátem či kvalitním paštikám. Dokonce napsal povídku Paštika.

Jeho bratr Josef také holdoval hlavně české kuchyni a jako malí prý oba milovali koprovou omáčku.

Zdroje: Dotyk, Apetit, Televize Nova, Top Recepty

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz