Kachna je pro mnohé sváteční pokrm. Lidé ho připravují třeba v neděli, k níž se podle nepsaného pravidla pojí honosnější pokrm. Nebo při speciálních příležitostech, například svátcích a podobně. Zkuste si ji udělat podle receptu Lichtenštejnů.
Kachna se dá připravit na mnoho způsobů. Skvěle chutná společně s medem, nedáme na ni dopustit s knedlíkem a kyselým zelím.
Pečená kachna podle Lichtenštejnů
Co byste řekli na dokřupava upečenou plněnou kachnu s dokonale sladkým zelím? Je to recept, který podle webu Českého rozhlasu Region zbožňovala knížecí rodina Lichtenštejnů obývající Valtice a Lednici na jižní Moravě.
Na přípravu potřebujete jednu kachnu, 500 g kuřecích jater, jednu větší cibuli, lžičku sušeného tymiánu, sůl a pepř, 100 ml oleje, kmín, 1 a půl lžíce medu a dvě lžíce sójové omáčky.
Začněte tím, že játra opláchněte, zbavte je blanek a žilek a následně s pomocí nože naškrábejte. Na pánvi nechte rozpálit olej, osmahněte na něm pokrájenou cibulku, přidejte játra, vše osolte a okořeňte tymiánem a ještě pořádně osmahněte.
Kachnu opláchněte, uvnitř vysypte solí společně s kmínem. Naplňte ji játrovou nádivkou, upěchujte a uzavřete kachnu biskupem. Vložte kachnu do pekáčku, podlijte ji vlažnou vodou, přiklopte a pečte v troubě na 150–180 °C asi hodinku.
Poté kachnu vyjměte z trouby, potřete ji marinádou z medu, sojové omáčky a oleje. Vraťte zpět do trouby, kde pečte na 200 °C 1 až 1 a půl hodiny.
Bez zelí by to nebylo ono
Kachna bez zelí? Přiznejme si upřímně, že by to zkrátka nebylo ono a při téhle dobrotě by vám něco chybělo. Zelí ke kachně prostě patří.
Připravte si dokonale sladké červené zelí. Potřebujete jednu hlávku zelí, dvě lžíce vepřového sádla, dvě větší cibule, jedno jablko, 100 g másla, třtinový cukr, sůl, pepř, skořici a trochu vinného octa.
Hlávku zelí zbavte povadlých listů a rozřežte ji na menší kousky. Na pánvi nechte rozpálit sádlo, osmahněte na něm pokrájenou cibulku a nechte ji zpěnit. Přidejte nakrouhané zelí, osolte, opepřete a přidejte trochu kmínu. Nezapomeňte na cukr a skořici. Promíchejte.
Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte k zelí. Vše podlijte vodou. Jakmile se voda začne vařit, stáhněte plamen a nechte zelí pod pokličkou dusit. Na závěr přidejte nasekané máslo, dochuťte vinným octem.
Zdroj: region.rozhlas.cz, mlsnavarecka.cz
Autor: Natálie Kabourková