Máte rádi smažená jídla, zároveň si ale uvědomujete, jak špatná pro vaše tělo jsou? Řešením by mohla být horkovzdušná fritéza. V té totiž připravíte většinu pokrmů stejně jako na pánvi nebo klasicky v oleji. Jsou ale daleko zdravější.
Osobně používám horkovzdušnou fritézu už několik let. Už si bez ní nedovedu představit život. Jídla z ní jsou zdravá a dietní, navíc jsou poměrně rychle připravená. A co se týče chuti, nikdy jsem si nemohla stěžovat.
Vynález z roku 2010
První horkovzdušná fritéza byla uvedena na trh v roce 2010 ve Francii, píše ČTK. Vynález se stal velmi rychle populárním. Principem přípravy jídla ve fritéze je cirkulace horkého vzduchu kolem potravin.
Díky tomu jsou jídla připravena tak, že jsou křupavá a chutnají jako smažená, a to i v případě, že nepoužijete prakticky žádný olej. Jde tak o zdravější alternativu, jak dělat celou řadu pokrmů, vysvětluje Computer World.
Připravíte v ní hranolky, rybu i menší koláč
Horkovzdušná fritéza je spotřebič, ve kterém připravíte celou řadu jídel. Pokud máte chuť na hranolky či krokety, stačí je jednoduše nasypat dovnitř, zakápnout opravdu lehce olejem a spustit správný program. Stejně tak uděláte i americké brambory.
Co se týče masa, snadno ve fritéze uděláte karbanátky, obalené smažené kuře, ale také rybu. Dále se spotřebič hodí na přípravu květáku či obalovaného sýru.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že kromě toho je také fritéza ideální na pečení menších dezertů. Samozřejmě se do ní nevejdou velké koláče, jinak v ní ale připravíte bábovku nebo menší pečené sladké dezerty naprosto bez problémů.
Bábovka z fritézy
Na přípravu bábovky budete potřebovat 125 gramů polohrubé mouky, 125 gramů změklého másla, 75 gramů cukru krystalu, 125 gramů polotučného tvarohu ve vaničce, 2 vajíčka, lžičku citronové šťávy a lžičku kypřícího prášku.
Všechny ingredience jednoduše smíchejte dohromady a potom vzniklé těsto vylijte do formy na moučník. Mně se do fritézy vejde forma na klasickou bábovku, do některých menší budete ale nespíš muset volit alternativy. Bábovka se potom peče asi 20 minut na 160 °C.
Zdroj: Top recepty, ČTK, Computer World
Autor: Šárka Cvrkalová