Vánoce s sebou kromě koled, pohádek a dárků přinášejí také bohaté hostiny. Jedním z pokrmů, který se objevuje na českých stolech, je vinná klobása. Zjistěte, jaká je její symbolika a naučte se, jak si ji připravit.
Vinná klobása jako symbol slunovratu
Základem vinné klobásy je samozřejmě maso, nejčastěji se používá vepřové, případně telecí. Z názvu vinná klobása je patrné, že kromě masa je důležitou surovinou také víno. Odborníci doporučují bílé víno s muškátovou příchutí, aby ladilo s kořením – pepřem, muškátovým ořechem, muškátovým květem a citronovou kůrou.
Do namletého masa se přidávají také rohlíky namočené v mléce. Hmota se natlačí do přírodního střívka a následně se klobása stočí do spirály, zajistí špejlí a opeče. Podle informací webu Žena-In byl právě tvar klobásy, který připomíná Slunce, důvodem, proč se vinná klobása stala tradičním vánočním jídlem – symbolizovala zimní slunovrat. Součástí vánočních tabulí má být již více než dvě století.
Recept na domácí vinnou klobásu
Recept na domácí vinnou klobásu přináší web Apetit. Potřebovat budete 1,5 kilogramu vepřového masa z plece nebo krkovice, 200 gramů rohlíků, 30 gramů soli, 1 lžičku bílého pepře, 1 lžičku muškátového květu, citronovou kůru z 1 citronu, 200 mililitrů bílého vína (nejlépe s muškátovou příchutí), 300 mililitrů mléka a skopová nebo vepřová střívka.
Hlavní je správně zpracovat maso. Odkrájejte z něj šlachy a blány a při krájení na kostičky oddělte tučné a libové maso. Kostičky by měly mít velikost zhruba 2 krát 2 centimetry. Libové kousky osolte a nechte jeden, dva dny odležet. Následně osolené maso okořeňte muškátovým květem a pepřem a řádně ho rukama propracujte. Poté maso dvakrát namelte, poprvé nahrubo, podruhé najemno.
Nakrájejte rohlíky, namočte je do vína, smíchejte s namletým masem, zalijte mlékem a rukama hněťte, dokud směs nezačne lepit. Důležité je, aby teplota směsi nepřekročila 14 °C, jinak by klobása špatně držela pohromadě. Přidejte kostky tučného masa a vše ještě jednou najemno namelte.
Do misky, kde máte uložené střívko, kápněte trochu oleje a olejem potřete i plnicí nástavec, na který navléknete střívko. Masovou směs postupně dávejte do mlýnku a plňte střívko.
Zdroj: Žena-In, Apetit, Český rozhlas
Autor: Dominika Jandorová