Sladká brambora se velmi podobá slinivce břišní. Ještě větší zajímavostí však je, že slinivce také skutečně pomáhá. Slinivka ale není jedinou částí těla, které sladké brambory prospívají.
O sladkých bramborách
Sladké brambory se obvykle poznají podle měděné slupky a zářivě oranžové dužiny, i když stovky odrůd pěstovaných po celém světě mají barvy jako bílá, krémová, žlutá, červenofialová a tmavě fialová.
Na rozdíl od brambor (jedlé hlízy z čeledi lilkovitých) je sladká brambora velký jedlý kořen z čeledi jitrocelovitých. Liší se také od batátů, které jsou jedlými hlízami z čeledi svlačcovitých a pocházejí z Afriky a Asie.
Prospěšné pro střeva
Vláknina a antioxidanty obsažené ve sladkých bramborách jsou prospěšné pro zdraví střev. Sladké brambory obsahují dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou
Lidský organismus nedokáže strávit ani jeden z těchto typů. Vláknina proto zůstává v trávicím traktu a poskytuje řadu výhod pro zdraví střev.
Některé typy rozpustné vlákniny – tzv. viskózní vláknina – absorbují vodu a změkčují stolici. Naproti tomu neviskózní, nerozpustné vlákniny vodu neabsorbují a dodávají stolici objem, jak potvrzuje například studie Johnsona McRorie.
Podpora zdraví očí
Sladké brambory jsou neuvěřitelně bohaté na betakaroten, antioxidant, který je zodpovědný za jejich jasně oranžovou barvu.
Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamin A a využívá se k tvorbě receptorů detekujících světlo uvnitř očí.
Závažný nedostatek vitaminu A je problémem v rozvojových zemích a může vést ke zvláštnímu typu slepoty známé jako xeroftalmie (vysychání spojivky a rohovky oka).
Slinivka břišní
Žlázový orgán zvaný slinivka pomáhá mimo jiné rozkládat potravu ze žaludku a produkuje hormon zvaný inzulín, který se spolupodílí na regulaci hladiny glukózy a cukru v těle.
Sladké brambory do určité míry pomáhají diabetikům s vyrovnáváním glykemického indexu, který přímo souvisí s fungováním slinivky břišní.
Například fialové sladké brambory obsahují antokyany, které, jak studie univerzity v čínském Shaoguanu naznačuje, můžou zvrátit nebo zabránit obezitě a riziku cukrovky 2. typu tím, že zlepšují inzulinovou rezistenci.
Které jsou vhodné pro diabetiky?
Na světě existuje více než 400 druhů sladkých brambor. Některé z nich jsou pro diabetiky vhodnější než jiné. Podstatná je velikost porce a způsob vaření.
Důležitým faktorem je také znalost glykemického indexu (GI) a glykemické zátěže (GL) u vybrané odrůdy sladkých brambor.
Nejlepší diabetické zpracování
Vzhledem k tomu, že sladké brambory mají vysoký obsah sacharidů, mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Jejich obsah vlákniny ale pomáhá tento proces zpomalit.
Bez ohledu na to, který typ sladkých brambor si vyberete, omezte jejich množství a místo pečení je raději uvařte nebo udělejte v páře.
Zdroj: forkly.com, healthline.com, Johnson W. McRorie Jr., PhD, Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber, 2016, Honghui Guo, The update of anthocyanins on obesity and type 2 diabetes: experimental evidence and clinical perspectives, 2015
Autor: Dominika Jandorová