Bramborové placky zná snad každý, ale už jste vyzkoušeli připravit si doma placky cibulové? Jsou chutné a velmi všestranné – jako rychlý oběd, příloha k masu, svačinka do krabičky či jako chuťovka.
Cibule přitom patří k základním ingrediencím každé domácnosti, tak proč ji nevyužít i k přípravě křupavých placek, kterým dodá nezaměnitelnou chuť? Recept je velmi jednoduchý a rychlý, hotovo budete mít do 15 minut!
Jaké suroviny budete potřebovat?
Na cibulové placky budete potřebovat jednu velkou cibuli, kterou nakrájejte nadrobno. Dále pak 150 gramů šunky a 50 až 70 gramů sýra. Obojí nastrouhejte nebo jemně nakrájejte.
Cibule, šunka a sýr tvoří základ směsi, do které dále přidejte 100 gramů hladké mouky, jedno vejce, 100 mililitrů kefíru, mléka nebo zakysané smetany a dva stroužky česneku, které prolisujte, rozdrťte či nasekejte najemno.
Aby byly placky krásné i na pohled, přidejte ještě lžíci jemně nasekané pažitky nebo plocholisté petržele, která jim dodá barvu. Celou směs ještě osolte a opepřete podle vlastní chuti a okořeňte sušeným tymiánem.
A hurá do smažení!
Po smíchání všech ingrediencí by mělo vzniknout těsto s podobnou konzistencí jako těsto na lívance. Pokud by vám přišlo příliš husté, nebo naopak řídké, přidejte mléko, nebo více mouky.
Stejně jako u bramboráků je dalším krokem smažení. Těsto dávkujte lžící na rozpálenou pánev, kde z něj vytvořte placku. Smažte na rostlinném oleji z obou stran, dokud nebudou placky osmažené dozlatova.
Zkuste také variantu s mrkví
Vyzkoušet můžete také zdravější alternativu, kde sýr a šunku nahradíte jednou menší nastrouhanou mrkví. Přidejte ještě půl lžičky sladké mleté papriky, placky pak budou nádherně vonět i vypadat. A můžete přidat i trochu drceného kmínu.
Aby těsto lépe drželo pohromadě, budete oproti původnímu receptu potřebovat dvě vejce a o trochu více hladké mouky. Nebojte se, pokud nebude v míse držet příliš pohromadě, během smažení se pěkně spojí.
Placky podávejte s domácím dipem či dresinkem
Pokud se nerozhodnete podávat cibulové placky jako přílohu, ale jen tak samotné, skvěle se k nim bude hodit nějaký dresink. Výborné budou s tzatziki nebo jakýmkoliv dipem se zakysanou smetanou. Nebo si doma můžete připravit řepné aioli.
Na ně stačí smíchat půl šálku majonézy, tři lžíce vařené červené řepy, kterou nastrouhejte najemno, a jeden prolisovaný stroužek česneku. Tento dip krásně doplní chuť placek a barva z červené řepy přitáhne pozornost všech okolo stolu.
Indická varianta s rájtou
A na závěr ještě jeden zajímavý tip. Cibulové placky lze připravit také na indický způsob, říká se mu bhaji. Stačí dvě cibule nakrájet na proužky a smíchat s následujícími surovinami: jedna lžíce kari, půl lžičky prášku do pečiva, chilli, sůl a cca 150 mililitrů vody. Následně osmažit dozlatova.
K této indické variantě se nejvíce hodí tzv. rájta, kterou připravíte smícháním malého bílého jogurtu (měl by být hustší), posekané čerstvé máty a malého utřeného stroužku česneku. Ještě malinko osolte a je hotovo.
Zdroj: prozeny.cz, primainspirace.cz, toprecepty.cz/cibulove, toprecepty.cz/indicke
Autor: Silvie Grulichová