Jiří Babica se snaží vařit z toho, co je levné a dostupné. Proto je i celá řada jeho receptů založena na pokrmech, které má člověk obvykle doma. Příkladem mohou být i jeho pečené brambory s domácí tatarkou.
Babica se často setkává s kritikou. A to nejen od diváků, ale také od svých kolegů. Proti negativním slovům se nedávno bránil v rozhovoru pro Extra.
„Já fandím všem, ale nechte mě na pokoji. Já jsem nikomu z kolegů nikdy neublížil a nevidím důvod, proč se do mě pouštějí,“ řekl. Jak moc velký vliv budou jeho slova mít, to ale jasné není.
Chuť určuje pomocí čichu
Ačkoli Jirka vaří spíše ze základních surovin, které má doma každý, dokáže podle svých slov velmi dobře rozpoznat, jaké ingredience se v pokrmu nacházejí. A to nejen pomocí chuti.
„Mělo by to být tak, že kuchař by měl poznat, co v jídle je. Na druhou stranu se to často nemusí povést,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Region.
„Kuchaři obvykle nedochucují, ale spíše dovoňují. Pokud máte dochutit třicet pokrmů v restauraci, tak to v podstatě všechno ochutnat nelze. Takže je třeba přivonět. A jelikož víte, jak má pokrm vonět, tak podle toho třeba dosolíte,“ vysvětlil.
Pečené brambory s domácí tatarkou
Jedním z jednoduchých jídel, která si podle Babicy můžete doma připravit, jsou pečené brambory, ke kterým dělá domácí tatarku. Potřebovat budete brambory, olej, česnek, rozmarýn, červenou mletou papriku a tymián.
Na tatarku si připravte 3 žloutky, 2 decilitry slunečnicového oleje, 2 špetky soli, 2 špetky cukru, šťávu z citronu, kyselé okurky, 2 menší šalotky, půl lžíce hořčice a 2 lžičky okurkového nálevu.
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Potom je rozplácněte skleničkou, potřete olejem smíchaným s kořením a dejte péct na 200 °C na asi 15 minut. Mezitím si připravte tatarku.
Do šlehače dejte žloutky, zapněte ho a velmi pomalu k nim přilévejte olej. Majonézu dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a nálevem z okurek. Znovu ji prošlehejte. Pak ji smíchejte s pokrájenou šalotkou a kyselými okurkami a s hořčicí, čímž z ní vytvoříte tatarku.
Brambory se podávají ideálně ještě teplé, dají se ale konzumovat i za studena. Domácí tatarka vám vydrží v lednici i několik dní, je ale vhodné ji zkonzumovat do týdne, radí Babica.
Zdroj: Český rozhlas Region, Extra, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová