Každá země má své národní pokrmy nebo zvyklosti, ale také jiná pravidla týkající se stolování. To, co u nás může být v restauraci považováno za nezdvořilé, v jiných zemích mohou brát jako poctu. Velmi odlišnou kulturu od České republiky má v tomto ohledu Japonsko.
I u nás si můžete dopřát v řadě restaurací asijské jídlo. Pokud ale navštívíte Japonsko, bude konzumace pokrmů, které třeba už znáte, stejně jiná. Kromě toho, že v dané zemi chutnají tamní pochoutky jednoduše jinak, je také důležité znát tamní kulturu stolování.
Je důležité, kde sedíte
Pokud jste pozváni na jídlo k nějaké japonské rodině, podle rozpoložení lidí u stolu jednoduše poznáte, jak je kdo vážený. Uprostřed stolu s výhledem na vchodové dveře obvykle sedí nejváženější osoba, píše Nomiya. Host obvykle bývá posazen doprostřed přímo naproti nejdůležitější osobě zády ke dveřím.
Důležitým pravidlem při stolování v Japonsku je nikdy neodkládat hůlky napříč přes talíř. Přináší to údajně smůlu. Pokud hůlky potřebujete z nějakého důvodu odložit, pokládejte je na ubrousek vedle misky či talíře.
Po jídle je důležité vrátit všechno nádobí přesně v takovém stavu, v jakém vám na něm bylo jídlo servírováno. To znamená, že dáte pokličky zpět na misky a také vrátíte hůlky zpět do papírových obalů, pokud vám v nich byly přineseny.
Neslušné chování, nebo vyjádření úcty?
U nás se dětem obvykle říká, aby nesrkaly. Pokud ale budete v Japonsku u jídla srkat, mlaskat a jinak se hlasitě vyjadřovat, je to považováno za výraz spokojenosti s jídlem. A to jak v rodinách, tak i v restauracích, uvádí Frommers.
Na druhou stranu pokud si budete k jídlu dávat sójovou omáčku, která se podává v Japonsku k mnoha pokrmům, dejte si jí do misky pouze tolik, kolik potřebujete. Pokud si jí nalijete více a po jídle vám zbyde, je to považováno za nevhodné chování.
V neposlední řadě je pak dobré si pamatovat, že ten, kdo vás na jídlo pozval, platí obvykle účty, píše Japan Today. Snažte se tedy nenavrhovat, že zaplatíte pokrm, pokud vás kamarád vzal do restaurace. Mohlo by ho to urazit. Naopak pokud nápad zajít na jídlo vyšel z vaší hlavy, připravte si peněženku.
Zdroj: Japan Today, Frommers, Nomiya
Autor: Šárka Cvrkalová